Когато говорим за пневмония, трябва да отбележим на първо място

...
Когато говорим за пневмония, трябва да отбележим на първо място
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за пневмонията при кучетата?

Когато приказваме за пневмония, би трябвало да отбележим преди всичко ясното разграничаване сред това болестно положение и елементарния грип. Макар и двете да се срещат както при хора, по този начин и у кучета, става въпрос за друг тип патогени. При кучетата има два вида пневмония – бактериална и аспирационна.

Дихателната система на кучето е разграничена надлежно на горни и долни дихателни пътища. В горната се разполагат носна празнина, ларинкс и трахея, до момента в който в долната се наместват бронхите и техните по-малки разклонения, навлизащи в региона на белия дроб и завършващи с гроздовидните алвеоли. Засегнатите зони при пневмонията са част от долните дихателни пътища в резултат на инфектиране. Когато се обгръщат и по-горни дялове, положението може да се назова бронхопневмония.

Разликите сред аспирационна и бактериална пневмония са няколко. Така да вземем за пример, общоприетите виновници за бактериалната пневмония за микроорганизмите Streptococcus zooepidemicus, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida, и Pseudomonas aeruginosa.

Специфичното положение „ кучешка кашлица “ е обвързвано с активността на упоменатата бактерия Bordetella bronchiseptica – мощно заразна и елементарно предаваща се болест. Силно е допустимо прекосяването от кучешка кашлица към бактериална пневмония. Тя може също така да бъде вторично положение на първично вирусно такова, заради офанзива от инхалационни алергени или вируса на параинфлуенца и аденовируси.

Имайки поради гореспоменатото, аспирационната пневмония има напълно друг породен темперамент. Състоянието е обвързвано с поемане на непозната материя и доста постоянно на повърната маса от стомаха.

 болно куче с пневмония

Сред признаците на аспирационна пневмония са затруднено дишане и усвояване, кашлица, носни тайни, изменен вкус и общо положение, тресчица. Има огромна възможност тези признаци да се припокриват с експресираните при бактериална пневмония, измежду които загуба на вкус, отмалялост, мъчно дишане, носни тайни, кашлица, тресчица.

След вярното диагностициране на причинителя на пневмонията при кучетата следва лекуване по отношение на характера й. За по-упоритите бактериални причинители ветеринарният доктор би трябвало да сформира подробна антибиограма по отношение на сензитивните и резистентните варианти на въпросната бактерия, след което да избере най-ефективния антибиотик.

Възникналите дехидратация и намаляване би трябвало да се третират с флуидна терапия и слагане на стационар. Аспирационната пневмония може да бъде диагностицирана след рентгенова фотография, кръвна картина и палпация на коремна празнина.

Подходящото лекуване на пневмония при кучето включва аспириране на непознатия материал в белия дроб и иницииране на кислородна терапия, съпроводени с обезпечаване на цялостен покой.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР