Когато говорим за френско сладкарство, трябва да споменем Мари-Антоан Карем.

...
Когато говорим за френско сладкарство, трябва да споменем Мари-Антоан Карем.
Коментари Харесай

Ново място: Сладкарница "Марашлян"

Когато приказваме за френско сладкарство, би трябвало да споменем Мари-Антоан Карем. Защото в огромна степен то е такова, каквото е, с помощта на него.

Забележителният му професионален живот стартира в първите години след Революцията, когато едвам навършил 10 години, е зарязан от извънредно обеднялото си семейство. Прибират го от улицата притежателите на една механа - като чирак. Хобито му е архитектурата и изчита най-великите типичен архитектурни писания. Нищо чудно, че по-късно, следвайки дорийските, коринтските и готическите пропорции и правила, създава фамозните си захарни пиедестали, капители и арки, и основава фантастичните си фонтани, китайски павилиони, венециански гондоли и холандски мелници, обречени да просъществуват само като спомен - каквато е ориста на всяко кулинарно създание.

Наричат го " Паладио на френското сладкарство ", тъй като също като ренесансовият създател търси изтънченото - и като тип, и като усет.

Карем основава формули и техники, които се употребяват и до през днешния ден. Но най-важното - той трансформира десерта в строеж, в хармония и страст. В последна сметка и в театър, откакто включва окото наедно с небцето, и зрението - с усета.
Реклама
Точно окото ще ви хване новият магазин " Марашлян " с изтънчения си минималистичен дизайн, напомнящ лаборатория. Това е пределно ясно - сладкишът изисква лабораторна точност на дадените пропорции.
В " Марашлян " не се прави компромис с две неща: качествената суровина и визията, реализирана с безупречна професионална техника Фотограф: Цветелина Белутова
Името " Марашлян " нашумя още в края на 2020 година, когато се появиха първите му десерти, които следват напълно образеца на модерното френско сладкарство.

Създател на цеха, шеф-сладкарят и въобще създателят на цялостната концепция е Мая Марашлян. Израснала е във семейства със солидни кулинарни обичаи, с професиоинален опит от полето на антропологията до интернационалния и корпоративния маркетинг, и с скъпа фамилна поддръжка на решението си да поеме в напълно друга посока.

Цехът и така наречен витрина " Марашлян " в Слатина се появиха през 2021 година Три дни седмично се обявяваше асортиментът, редом си вървяха поръчките.
Реклама
С времето търсенето прераства в напън за разкриване на ново място: не витрина, а магазин. Тези, които са го чакали, знаят добре, че той се появи още през декември предходната година. Обяснението за месеците закъснение е добър образец за това по какъв начин историята се промъква даже в десертите ни. Поръчана е специфична витрина от Харков, само че в това време стартира войната.

Въпросната витрина към този момент е на място, и по-важно - цялостна е. На нея може да очаквате по четири-пет типа дребни десерти, еклери, ентремета (от френски - дребна порция сладко или солено ядене, поднасяно сред обособените съществени ястия, а в тази ситуация - първокласни десерти с друга величина, съдържащи до 5-6 разнообразни пласта и елементи). Големите кръгли торти се продават цели, а правоъгълните - и на парче.

Въпреки разнообразието и въображението, дизайнът им е подобен, че незабавно ги прави разпознаваеми.

Малко повече от половината десерти, които са през цялото време, са и непрекъснати, тъй като през годините се постановиха като шлагери: такива са боровинковият, лимоновият, малиновият тарт, декадентската торта, тази с горските плодове или мусовата с шамфъстък. Останалите оферти ще се сменят на няколко седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР