Когато говорим за ЕС и мигрантите, обикновено обръщаме поглед на

...
Когато говорим за ЕС и мигрантите, обикновено обръщаме поглед на
Коментари Харесай

"Въоръжаването" на Балтийските страни срещу мигрантския натиск

Когато приказваме за Европейски Съюз и мигрантите, нормално обръщаме взор на юг, само че най-актуалният сюжет по тематиката е в североизточния завършек на общността и е най-малко толкоз зареден политически, колкото това, което видяхме по протежението на Балканския път преди години.

Изострянето на връзките сред Европа и Беларус стартира с президентските избори в някогашната руска република, извоювани за следващ път от Александър Лукашенко с над 90%. Голяма част от обществото на Беларус, дружно със страните от Европейски Съюз, дефинираха резултатът за манипулиран и нелегитимен. Последваха всеобщи митинги и наказания на Брюксел по режима на Минск.

През май 2021 година в беларуската столица наложително беше партерен аероплан, на който се возеше опозиционер на властта. Роман Протасевич беше задържан още на борда, а случката доближи съвсем всяко кътче на демократичния свят.

Последваха по-тежки наказания. В техен отговор обаче Лукашенко разгласи, че няма да стопира потока от мигранти от Ирак, Афганистан и други страни, които желаят да влязат в Европейски Съюз. От тогава Балтийските страни като Литва и Латвия изпитват голям бежански напън и се принудиха да стартират построяването на ограда, дълга стотици километри.

Докато управляващите в обособените страни пазят неуморно границите на Общността, непрекъснато зреят опасенията от нова мигрантска вълна в Европа, сходна на тази отпреди преди 6 години. Kато част от платформата " Европа приказва " bTV ви пита:



А каква е актуалната обстановка по границата сред Латвия и Беларус, както и какво ще е бъдещето на мигрантите по лагерите там - четете в нашия интерактивен материал.


#mycountrytalks-embed { border-width: 0; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; }
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР