Когато говорим за човек с такава биография, какъвто е Хенри

...
Когато говорим за човек с такава биография, какъвто е Хенри
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: Кисинджър не беше от привържениците на идеята, че светът може лесно да бъде моделиран

Когато приказваме за човек с такава биография, какъвто е Хенри Кисинджър, в действителност е мъчно да кажем кое е най-важното и кое е най-характерното. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус "   доцент Георги Цветков от Военна академия. " От една страна, би трябвало да кажем, че това е един последовател на така наречен действителна политика. Т.е. той не е от създателите – той става прочут и като създател, само че несъмнено, би трябвало да имаме поради, че е и посланик от кариерата. Не е от последователите на концепцията, че светът може елементарно да бъде моделиран. По-скоро постоянно се е придържал към концепцията, че става въпрос за избран баланс на силите ", сподели Цветков.

По думите му, Кисинджър по тази причина постоянно си е навличал и избрани несъгласия, и избрани рецензии, което е обикновено в толкоз дълга кариера.

" Най-малкото което е – в случай че си спомним, в по-близките години от 90-те във връзка с войните на Балканите, по-късно нашествието в Ирак от 2003 година, даже мнения, които е имал във връзка с войната в Украйна, той се пробва да заеме една позиция, която от една страна да удовлетвори по опция всички страни, да е задоволително допустима, компромисна за всички страни, въпреки това – да одобри обстоятелството на салдото на силите ", добави доцент Георги Цветков.

Той напомни, че това, за което Хенри Кисинджър получава и Нобелова премия за мир е по отношение на изтеглянето на американските войски от Виетнам. Това  сигурно е едно от решенията, които са били сложни за такава страна да признае, че не може да приключи сполучливо военно конфликт с съперник, който е бил считан за несравнимо по-слаб.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР