Когато готвенето не е просто занимание, а начин на живот

...
Когато готвенето не е просто занимание, а начин на живот
Коментари Харесай

Патладжани пармиджана по моя рецепта

Когато готвенето не е просто занятие, а метод на живот - тогава се раждат същинските кулинарни шедьоври!

Необходими Продукти

● патладжани - 1 кг или 4 бр. следно огромни
● сол
● зехтин - 1 ч.ч. или към 100 - 150 мл
● пармезан - 200 г настърган
● моцарела - 250 г
● домати - 700 г от консерва белени
● чесън - 2 скилиди
● босилек - листа
● риган - изсъхнал 2 щипки

ЗА ПАНИРАНЕ


● яйца - 3 бр.
● брашно - 1/2 ч.ч.
● галета - 1.5 ч.ч.

Начин на подготвяне

Патладжаните се почистват, измиват и се нарязват на кръгчета или на филии с дебелина към 1/2 см. Посоляват се и се оставят да се изцедят за към 20 мин. Изплакват се със студена вода и доста добре се подсушават с домакинска хартия.

Зехтинът се загрява в тиган.

Всяко парче патладжан се овалва първо в брашно, изтупва се, натопява се в яйцето, а след това в галетата. Поставят се в горещия зехтин и се пържат до златисто и от двете страни. Изваждат се и се слагат върху домакинска хартия да се изцедят.

В касерола се изсипва доматеният сос, прибавя се наситнен чесън, босилек, накъсан с ръце, и малко изсъхнал риган и се оставя на умерена температура да ври към 10 мин. Добавя се малко сол и 1/4 ч.ч. захар.

В правоъгълна тава първо се залива с доматения сос, подреждат се патладжаните един до различен, поръсва се с части моцарела, също пармезан и се залива с доматен сос. Отново се редят патладжани и по този начин до свършването на продуктите, като се приключва с доматен сос и пармезан. Пече се на 200 градуса за към 30-40 мин. Реже се на огромни квадрати и по избор се ръси с пармезан.

Патладжаните пармиджана по моя рецепта са доста вкусни!

Инфо: Melanzane alla Parmigiana, Лидия Бастиянич

Забележка: Много е значимо патладжаните добре да са подсушени, по тази причина си подготвям няколко листа домакинска хартия, като ги подреждам на редове, загъвам, потупвам и още веднъж поставям идващите на нова домакинска хартия. Това предотвратява поемането на лой при пърженето. Приготвила съм ястието единствено със зехтин.

Ползвала съм кубчета домати консерва на Cirio, тъй като имат по-мек и сладостен усет, а и са белени и нямат съвсем вода.

Ползвала съм сирене - на Mix Di Formaggi и Gran Castelli, като ги сплотих в едно и ръсих с ръка в количество.

PS: Пускам и фотоси по какъв начин наподобява пармиджаната в тавичка и до какъв цвят са изпържени патладжаните и най-много какъв брой са сухи, а не мазни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР