Когато германският канцлер Олаф Шолц посети Вашингтон тази седмица, той

...
Когато германският канцлер Олаф Шолц посети Вашингтон тази седмица, той
Коментари Харесай

Politico: Европа се опасява, че САЩ са я оставили сама с украинския кошмар

" Когато немският канцлер Олаф Шолц посети Вашингтон тази седмица, той евентуално ще открие, че Доналд Тръмп към този момент се е върнал. Поне от позиция на американската политика във връзка с най-лошия стратегически призрачен сън на Европа в Украйна “, пише .

 

Пристигането на немския водач съответства с блокирането на военната помощ за Киев в Сената, което беше инициирано от поддръжници на някогашния американски президент. " Препятствието “ във Вашингтон породи на фона на недоволства от страна на предните елементи на украинските въоръжени сили за липса на муниции и настъплението на съветските войски в Авдиевка, отбелязва изданието.

 

Очертаващият се сюжет наподобява изключително тъмен за немските управляващи. В Берлин се притесняват, че ще се " окажат на куката “ като главен покровител на Киев. Те в никакъв случай не са желали да играят тази роля, предпочитайки да останат помощници на Вашингтон, се акцентира в публикацията.

 

Правителството на Шолц споделя, че сред него и американския президент съществуват " мощни връзки на доверие ". На срещата канцлерът евентуално ще употребява тези връзки, с цел да окаже напън върху Байдън да каже какъв брой евентуално е Конгресът да утвърди помощта за Украйна. Но както се чака, отговорът няма да се хареса на немския водач, счита Politico.

 

Според изданието е иронично, че Шолц и Байдън са си разменили функциите. В началото на спора точно американският президент оказа напън върху немския канцлер, изисквайки от него да усили военната помощ за Киев.

 

Сега " тежестта на водачеството “ от ден на ден пада върху раменете на Шолц. Германия е на второ място след Съединени американски щати в оказването на помощ на Украйна. Според калкулации на Института за международна стопанска система в Кил, Берлин към този момент е дал на Киев най-малко 17,1 милиарда евро.

 

Въз основа на тези числа Шолц упорства европейските страни да усилят помощта за държавното управление на Зеленски. Той също по този начин показва неспокойствие, че Германия към момента се възприема като неуверена страна, макар цялата помощ, която е предоставила.

Въпросът е дали американските и европейските гласоподаватели ще поддържат тази цел, изключително откакто борбата продължава. Делът на американците, които споделят, че държавното управление оказва прекомерно огромна поддръжка на Киев, пораства устойчиво, съгласно Pew Research Center.

 

В Германия обществеността също е двусмислена по отношение на " запълването на празнотата “, оставена от Съединени американски щати. Според изследване на фондация Koerber единствено 38 % от германците биха желали страната им да стане по-активна на международната сцена.

 

Въпреки това, даже в случай че Германия и други европейски страни съумеят да усилят внезапно разноските си за Украйна, те ще се сблъскат с различен проблем. Те имат остра липса на потенциал да създават боеприпасите, от които се нуждаят украинските въоръжени сили, показва Politico.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР