Когато два вируса едновременно циркулират в организма, му е по-трудно

...
Когато два вируса едновременно циркулират в организма, му е по-трудно
Коментари Харесай

Ива Христова: До две седмици и София ще бъде в грипна епидемия

Когато два вируса по едно и също време циркулират в организма, му е по-трудно да се оправи с тях, разяснява експертът

" Новият вид се следи с нараснало внимание, защото това е най-заразният подвариант на Омикрон и изобщо от всички варианти, които са ни атакували. Той получи необятно разпространяване в Съединени американски щати. От 7 до 70% е делът му по отношение на всички варианти, които се изолират там. От Европа най-широко разпространяване има във Англия и всички европейски страни, където делът е към 1 до 3% по отношение на общия дял на варианта ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в студиото на " Денят ON AIR ".

В Съединени американски щати прекомерно бързо нараства делът му. Средно за предходната седмица е 36%, а тази 49-50%. С тази скорост на повишаване се чака да стане доминантен, уточни проф. Христова.

" ХВВ1.5 произлиза от кръстосването на два подварианта на Омикрон. В нашата страна имаме потвърдени един вариант ХВВ1.5 и още три варианта от същата група ХВВ. Общо делът им е към 4,5%. Така както в другите страни се покачва последователно делът му, това чака и нашата страна. Ще отнеме време, до момента в който нарасне до 20-30%, може би месец ", разясни експертът.

Пред проф. Христова съобщи, че разновидността не се кара по-тежко и няма напън към лечебните заведения.

" За Коронавирус въобще в света са доста ниски стойностите на заболеваемостта, както и по брой хоспитализации. На този декор обаче следим деликатно освен ХВВ, само че и големите маси от хора, които се чака да се завърнат от Китай ", уточни тя и разясни, че факторите за заболеваемостта в Китай са няколко.

" От една страна там имунизациите бяха тяхно произвеждане и тяхната успеваемост беше към 50%. От друга - концепцията за " нулев Коронавирус " при респираторна зараза е съвсем невъзможна. Това докара до задържане на заболеваемостта и до нейното отприщване ", добави шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ няма място за терзание, защото не протича тежко, само че е потвърдено значително заобикаля на имунитета, който имаме - както ваксинален, по този начин и естествено добит.

Възможно е боледуването по едно и също време от няколко вируса, тъй като всеки вирус смъква имунитета и потиска имунната система и отваря вратата за последващо заразяване с вируси, разяснява гостът.

" В Националния център имаме редица потвърдени случаи на композиция на грип с респираторно синцитиален вирус, даже с два или три вируса. Както и трите случая на флурона. Хванали сме единствено три, те са надалеч повече в страната. И двата вируса по едно и също време циркулират в организма, по-трудно му е да се оправи. Колкото и да са вирусите антибиотиците оказват помощ единствено за бактериална зараза ", заключи проф. Христова и добави, че към този момент София град е със относително ниска заболеваемост, само че скоро, може би до две седмици, ще има грипна зараза.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР