Когато дадена технология в света на компютрите е на повече

...
Когато дадена технология в света на компютрите е на повече
Коментари Харесай

COBOL: Програмният език от 60-те, от който зависят плащания за трилиони всеки ден

Когато дадена технология в света на компютрите е на повече от половин век, най-вероятно няма да ви е елементарно да намерите експерти в нея, които да са в дейна възраст. Когато става дума за COBOL, обаче, това е неотложно. 65-годишният програмен език се употребява в системи, през които минават транзакции за 3 трилиона $ на ден - или Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за седмица. Определено не желаете да стават неточности с толкоз пари.

COBOL (Common Business Oriented Language) е основан през 1959 година за потребностите на американските военни като програмен език за обработка на данни. Той не се преподава всеобщо от десетилетия, само че към момента е измежду най-популярните принадлежности за основаване на mainframe програмен продукт в сфери като банковата, застрахователната, държавното ръководство и опазването на здравето, написа PC Magazine. Цели 95% от ATM транзакциите в Съединени американски щати минават през стратегии, писани на остарелия програмен език.

Синтаксисът му е доста характерен, има строга подчиненост и твърда конструкция на кода и, като цяло, няма общо с всеобщо употребяваните в наши дни технологии. Затова и намирането на качествени млади програмисти става все по-трудна задача.
 IBM купи главните активи на Software AG за над $2 милиарда Обновена
IT компания със стотици чиновници в България продаде активи и хора на IBM за над $2 милиарда

Сделката визира и българския офис на компанията

И тук ще пробваме с AI

IBM счита, че решението е в обичания термин на целия софтуерен свят през последната година - изкуствения разсъдък. IT колосът е основал генеративен помощник, който " превежда " остарелия COBOL код на, да вземем за пример, Java.

Разбира се, не е толкоз елементарно.

" Трябва да имате поради, че това е инструмент за подкрепяне на разработчиците. AI взе участие, само че към момента ви би трябвало разработчик (...) Той към момента се постанова да направи някои дребни корекции на кода от изкуствения разсъдък. Може да е 80-90% от това, което е належащо, само че към момента изисква промени ", разяснява пред PC Magazine вицепрезидентът на Z Software подразделението на IBM Скайла Лумис.
 IBM развива изкуственя разсъдък посредством стартъп от Сърбия
IBM развива изкуственя разсъдък посредством стартъп от Сърбия

Сръбска компания Flamel създава новаторско приложение, задвижвано от изкуствен интелект

Има скептици

Последният AI опит на IBM - Watson Health, беше очебийно несполучлив и по тази причина някои анализатори не имат вяра, че компанията ще може елементарно да реши казуса с COBOL програмния код, който малко на брой познават.

Вицепрезидентът на Gartner Арун Чандрасекара разяснява пред изданието, че IBM няма проучвания, които да подплатят упоритостите им, а също така генеративният AI към момента е на ранен стадий и ще му е нужно време, до момента в който стартира да работи надеждно.
 Колко от актуалните програмисти са кодили... на лист?
Източник:

Колко от актуалните програмисти са кодили... на лист?

Все отново, не е изненадващо, че софтуерният колос залага доста на AI. Според доста специалисти модернизацията на остарял код е единствено едно от обещаващите приложения на AI в софтуерната сфера. Преди година Gartner предвидиха, че потреблението на AI асистенти може да форсира времето за реализация на програмни задания с 30%.

Подобен растеж на продуктивността може да оправдае съществени вложения на бизнеса в платформи с изкуствен интелект.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР