Когато чуем думата бактерия, най-често я асоциираме с нещо вредно

...
Когато чуем думата бактерия, най-често я асоциираме с нещо вредно
Коментари Харесай

За бактериите и хората

Когато чуем думата „ бактерия ”, най-често я асоциираме с нещо нездравословно и неприятно. От рекламите по малкия екран постоянно оставаме с усещане, че откогато светът съществува, човечеството води битка с бактериите и заветна задача на съвременника от XXI век е да ги заличи от лицето на Земята. Това разбиране е неправилно! Бактериите са организми, които носят доста изгоди за съществуването на живота на нашата планета. Истина е, че  доста от тях могат да бъдат наречени „ неприятни ”, поради болесттите, които предизвикват, само че има и бактерии, без които не бихме познавали света подобен, какъвто е.

Ето няколко забавни обстоятелството за бактериите:

1. Бактериите са извънредно антични. Те са може би първите организми, които са населявали нашата планета откакто тя се е формирала. Смята се, че към 2 милиарда години единствената форма на живот са били точно бактериите. По-сложно устроени кафези, от които сме произлезли ние, се появяват по-късно - към цели 2 милиарда години по-късно след бактериите!  Много учени считат, че бактериите ще обитават нашата планета откакто човечеството изчезне.

2. Всяка една клетка от нашето тяло съдържа структури,  наречени „ митохондрии ” . Те извършват доста значими и разнообразни функционалности в работата на клетката, само че най-съществената от тях е, че те са основният пункт, където клетката създава своето „ гориво ” под формата на химично съединяване. Характерното за митохондриите е, че в структурата си те имат доста сходни белези с бактериите. Учените допускат, че тези структури в миналото са били истински бактерии, които са почнали да живеят в симбиоза с клетките, от които произлизаме ние. Това събитие е извънредно антично, евентуално се е случило преди няколко милиарда години, само че е едно от най-значимите събития в еволюцията на живота и е изиграло основно значение за появяването на многоклетъчните организми, растенията, животните и индивида.

3. Бактериите са на всички места! Те са необикновено приспособими организми, които се намират във всяко едно кътче на нашата планета. Така да вземем за пример, бактерии са открити на 2 км под арктическия лед и в горещите извори на парка Йелоустоун, където температурата на водата доближава точката на шупване. Един от въпросите, на които се пробват да отговорят учените, е по какъв начин тези организми са се приспособили към такива рискови условия на живот.

4. Много от бактериите са потребни за нас. В храносмилателната система на човек живеят доста бактерии, които укрепват имунната му система и подкрепят храносмилането. Учените са пресметнали, че 1-3% от тежестта на човек в действителност се пада на бактерии, които живеят в нас. Те са най-различни типове и съжителстват една с друга.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР