Когато човек се изкачи на позиция, в която има повече

...
Когато човек се изкачи на позиция, в която има повече
Коментари Харесай

Как властта променя гласа

Когато човек се изкачи на позиция, в която има повече власт, гласът му също се трансформира. Той става по-висок и по-разнообразен като мощ, само че с по-малко промени във височината. Това е открило изследване на екип от Университета Кълъмбия в Съединени американски щати. „ Гласовете на хората в по-високи властови позиции са по едно и също време динамични, само че под надзор, ” показва професор Адам Галински пред Mashable. Той е един от създателите на проучването, провели опита дружно с психолозите Сей Джин Ко и доктор Мелъди С. Садлър от Държавния университет Сан Диего.

Експериментът стартира с разбор на гласовете на 161 студенти, които трябвало да прочетат на глас един и същи текст. След това студентите вземат участие в упражнение за водене на договаряния. Половината получават позиции с по-голяма власт. Едни имат „ вътрешна информация ”, други са били подканени авансово да си напомнят миг от живота си, когато са имали по-голяма власт. Другата половина получават получават невисок властови статут.

Веднъж сложени в сюжета, студентите с високи властови позиции трансформирали гласовете си по измерим метод. Освен това, друга група студенти, играещи ролята на слушатели в опита, усетили вокалните промени и въз основата на тях съумели да разграничат кой има повече власт.

Ko споделя пред Mashable, че в началото те са желали от участниците да изброят характерностите на „ авторитетния ” глас. Широко публикувани схващания, да вземем за пример това, че този глас е „ бездънен ”, бързо са отпаднали.

„ Много от характерностите, които показаха, бяха много разнообразни от тези, които използваха по-късно ”, споделя тя. „ Разполагаме с предварителни данни, които ни карат да мислим, че това в действителност не е умишлен развой. ”

Въпреки това, някои хора са се научили по какъв начин умишлено да ползват триковете на властния глас .

Изследователите употребяват изумителен образец за съпоставяне: Маргарет Тачър, която е минала особено вокално образование, с цел да направи гласа си по-авторитетен.

„ И ето, единствено погледнете: в пет от шестте измерения на акустичните свойства гласът на Маргарет Тачър се е трансформирал в безусловно същата посока като на нашите участници, ” изяснява Галински.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР