Когато четем за странностите на доброто старо време, цъкаме възмутено

...
Когато четем за странностите на доброто старо време, цъкаме възмутено
Коментари Харесай

7 зловещи разкрасяващи процедури от миналото

Когато четем за странностите на положителното остаряло време, цъкаме възмутено с език и мислим, че сме помъдрели. Но и през днешния ден доста дами са подготвени да претърпят какви ли не мъчителни и не напълно безвредни козметични процедури, с цел да наподобяват добре. Ето няколко примитивни средства за хубост, които са съвсем толкоз плашещи, колкото и днешните.

1. Корсети

Знаете ли какво в действителност отблъсква мъжете? Здравословната класификация на вътрешните органи. Ето за какво са избили толкоз китове през ХІХ век: дамите да употребяват костите, с цел да слагат далака си в по-привлекателна позиция. Ако би трябвало да сме почтени, корсетът дълго време е бил част от дамския дрешник и множеството дами не го стягали до степента, в която предизвиква телесни повреди. И въпреки всичко, по какъв начин мислиш, че ще си намериш брачен партньор, в случай че не стегнеш малко тия дробове...

2. Пиене на арсен

Малко преди началото на ХІХ век се популяризирала практиката да се пие арсен - за " разцъфтял загар, брилянтен взор и жизнерадостен тип ". Естествено, имало правила: взима се единствено при растяща луна, единствено по едно зрънце първоначално (докато придобиете резистентност) и в случай че в миналото спрете, умирате. Но имало и дефекти. Причинявал гуша - арсенът не разрешава йодът да се всмуква в щитовидната жлеза - и от време на време гибел.

3. Тения

Отслабването може да е освен рисково, само че и... в действителност гадно. Яйцата на тенията, взимани под формата на хапчета, се излюпват и се закрепват в червата на бедния заоблен гостоприемник. Те изяждат питателните субстанции, които другояче биват обработени от храносмилателната система на гостоприемника. Той слабее, а тенията пораства, добивайки от време на време големи размери. Имало е и специфични процедури за премахването й, само че дано спрем дотук.

4. Смаляване на стъпалата

Нормално е историците да сметнат, че Пепеляшка идва от Китай. Малко други култури биха решили, че една жена може да има крайници с подобен неповторим размер, че да я разграничава от всички дами в селото. Но предишното хилядолетие в Китай това било изцяло вероятен сюжет. Традицията води началото си от десети век. Пръстите на краката на дребните момиченца били подгъвани под стъпалата и стягани допустимо най-здраво, което множеството пъти включвало и чупене на костите. Краката се сгъвали по този начин надълбоко, че врасналите нокти и инфекциите били единствено част от проблемите. (Мъжете в никакъв случай не виждали тази част: даже и уединено със съпрузите си дамите постоянно държали краката си обути в красиви дребни обувки). Тази процедура трайно осакатявала момичето, само че такава била и целта  - поклащащата се походка и кукленските крайници били сигнал, че дамата е богата и изнежена - не се постанова да работи. Практиката изчезнала изцяло едвам с комунистическата гражданска война от 1949 година

5. Радиоактивна козметика

През 30-те години на ХХ век френски производител на декоративна козметика употребява ториев хлорид и радиев бромид за екстра тонус. Помадата " подтиква жизнеността на клетките, усъвършенства кръвообращението, укрепва кожата, отстранява мазнините, стопира образуването на разширени пори, лекува пъпки, зачервявания, пигментация, стопира стареенето и изглажда бръчките, резервира свежестта на тена "... и ви убива.

6. Беладона

Неслучайно името на отровното растение в превод значи " красива жена ". Дамите го шапки в очите си, което карало зениците да се уголемяват - почтените разширени зеници са секси. А дълготрайната приложимост води до слепота.

7. Оловна пудра

18 век бил тежък за лицето. Човек мъчно можел да се измъкне от шарката. Тя оставяла белези, а най-хубавият метод за прикривене на белезите била пудрата за лице с оловен прахуляк. Евтина и лесна за приготвяне; покрива добре и има копринен искра. Но, уви. Постепенно настъпват трайни промени в мозъка, парализа, и една по една всички системи в тялото отхвърлят. Но до тогава имате прелестна белоснежна кожа.

Източник:  mentalfloss.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР