Когато България и Румъния се присъединят частично към Шенгенското пространство

...
Когато България и Румъния се присъединят частично към Шенгенското пространство
Коментари Харесай

АФП: На българо-румънската граница Шенген остава на километри разстояние

Когато България и Румъния се причислят отчасти към Шенгенското пространство на 31 март след повече от десетилетие договаряния, стотици изтощени водачи на дълги дистанции като Антон Антонов няма да имат доста мотиви за празнуване, защото контролът по сухопътните граници няма да изчезне.

48-годишният българин и други водачи ще продължат да се редят на дълги опашки на претъпкания граничен пункт Видин-Калафат, разделящ двете балкански страни, за които пътуването по въздух и море е налично единствено с страните от Шенгенското пространство.

" На този пункт постоянно се чака най-малко 7-8 часа ", преди водачите на камиони да могат да преминат река Дунав по моста " Нова Европа ", сподели Антонов пред Агенция Франс Прес призори, откакто прекара нощта в спане в кабината си, до момента в който чакаше на километричната опашка от българска страна

Липсата тук-там за паркиране, подобаващи тоалетни и душове трансформира това дълго очакване в тестване за водачите на камиони и забавя търговията с останалата част на Европа.

Надеждите на членките на Европейски Съюз България и Румъния да се причислят напълно към Шенгенската зона бяха попарени от Австрия, която през декември най-сетне отстъпи и им позволи да се причислят по въздух и море от 31 март.

Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз след Румъния и България, даже ги изпревари през януари 2023 година, като стана 27-ият член на Шенген.

Създадена през 1985 година, обширната безвизова зона включва 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Австрия продължава да се опълчва на цялостното разширение на Шенген с България и Румъния, макар че няма обща сухопътна граница с тях. Тя се притеснява, че мигрантите, които влязат в двете страни, ще могат да пътуват гладко, с цел да изискат леговище в други страни.

Някои специалисти обаче настояват, че опасенията на Австрия може да са подбудени от политически претекстове, защото алпийската страна е изправена пред избори през есента, а крайнодясната партия FPOe понастоящем води в изследванията.

Нидерландия, която също попречи на кандидатурата на София за Шенген, отдръпна възражението си през декември, като поддържа " цялостната кандидатура на България " за участие в зоната.

България и Румъния се надяват да се интегрират изцяло в Шенген до края на годината, макар че последната политическа рецесия в София може да провали възможностите ѝ и да осуети очакванията ѝ да одобри еврото през идната година.

Пълното влизане в Шенген не може да пристигна задоволително бързо за латвийския водач на камион Гедиминас Гостаутас.

" Частичният Шенген въобще не улеснява живота ми ", мърмори той, до момента в който подготвя обяд на газов котлон в кабината на камиона си, с цел да се защищити от студения вятър на открито.

" Губиш най-малко 24 часа в очакване на двата гранични пункта България-Румъния и Румъния-Унгария ", споделя 42-годишният Гостаутас.

По данни на асоциациите на интернационалните превозвачи 92% от българския експорт за Европейски Съюз се транзитира по суша, главно с камиони и в по-малка степен с железопътен превоз. Прекратяването на контрола по сухопътните граници освен ще форсира преноса, само че и ще понижи разноските за камиони, осигурявайки по този начин нужния стопански тласък.

Това ще форсира и преноса на артикули от и за прилежаща Турция, която е главен търговски сътрудник на Европейски Съюз.

Мерки като пътешестване през нощта, когато множеството водачи спят, честа информация с Гугъл Maps или инспекция на сътрудниците, които към този момент са на опашката, могат да понижат часовете на очакване, само че спестеното време е нищожно.

Освен това водачите на камиони към момента би трябвало да съблюдават наложителните интервали на отмора след 9 часа дневно зад кормилото.

Тъй като на водачите е неразрешено да реалокират транспортните си средства по време на почивката, доста от тях слагат жилетка с висока видимост на задната част на камионите си, с цел да осведомят другите, че могат да изпреварват, което в допълнение затруднява придвижването, изяснява Гостаутас.

Шофьорите би трябвало да останат бдителни и по време на почивките на пътя, защото мигрантите могат да се опитат да се възползват от прекъсването, с цел да се скрият в купетата на камионите.

" Надявам се, че по-късно тази година, дай Боже, ще се присъединим към Шенген и по суша и ще пресичаме границите като в Западна Европа, виждайки единствено знаците " Добре пристигнали ", " сподели Антонов, до момента в който се качваше назад в кабината си.

Междувременно опашката се е придвижила с към 20 метра, преди още веднъж да спре, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР