Кога България ще има спешна помощ по въздух и закон

...
Кога България ще има спешна помощ по въздух и закон
Коментари Харесай

Химера или реалност - кога в България ще има спешна помощ по въздуха?

Кога България ще има незабавна помощ по въздух и закон за доброволчеството? Тези въпроси още веднъж са на дневен ред откакто планинските спасители организираха 14 акции за 14 дни в Рила и Пирин.

Десетки часове доброволци към Планинската избавителна работа носеха на ръце потърпевши и починали поради неналичието на медицински хеликоптер. И до момента в който липсва държавно решение все по-често в планината се постанова да оказват помощ непринудено и частни летателни машини. Рискови интервенции и рискови терени - през това минават повече от 100 планински спасители в Рила и Пирин само в името на това да спасят живот.

" Здравейте, другари, какво е да си планински избавител?! Ами това е, виждате ли нещо сега? Почти не, нали? В момента се намирам над Рилския манастир, над горския пояс. Тече акция по изваждане от сложна обстановка на екскурзиант с проблем в крайник ", споделя един от спасителите по време на акция.

" Това са хора с големи сърца с голям опит. Доброволци - наблягам, че те не взимат възнаграждение за това, за което аз персонално им благодаря и се гордея, че съм част от този екип ", споделя Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа към БЧК.





Смъртта на двама души и спасяването на други 14 от стръмните скатове на Рила и Пирин през последните две седмици още веднъж повдигнаха редица въпроси към работата на доброволците в планината.
Системата за въздушно избавяне си остава по едно и също време болежка и фантазия за Планинската избавителна работа. Законът за доброволчеството пък от години е единствено положително благопожелание.

" Едва ли не планинските спасители се молят и се унижават, било то пред страна, било то пред военни, било то за хеликоптер, било то за връзка с мобилните оператори за определяне на местонахождение. Ние се унижаваме и се молим да работим и да оказваме помощ на хората и да ги спасяваме ", споделя Мартин Джокин, ПСС - отряд Дупница.

Всички се питат докога ще продължаваме по този начин, споделя и Ивайло Валеов от ПСС - Банско.

" 2 натрупа има и 40 индивида си рискуват живота в този терен. В 21 век живеем. 2023 година сме към този момент. Мисля, че сме единствената страна, в която няма помощ от въздуха ", добавя той.



Химера или действителност? Ще има ли профилирани хеликоптери за въздушно избавяне и по кое време? Въпроси, които стоят без отговор към този момент години. През юли предходната година здравното министерство разгласи социална поръчка за закупуване на 6 въздушни коли за спешна помощ. Четири месеца по-късно обаче служебният здравен министър приключи процедурата, тъй като препоръчаната цена не дава отговор на условията. Преди дни стана ясно че към този момент има оповестена нова поръчка.

" В момента процедурата за по този начин наречения " изсъхнал лизинг " е в ход, 16 януари е срокът за подаване на предложения. Надяваме се да има такива предложения и България да може да обезпечи в околните месеци хеликоптер, с цел да може да стартира тази активност. Ще се постараем в най-кратки периоди да приключим процедурата по оценка и да имаме определен снабдител ", съобщи служебният министър на превоза Христо Алексиев.

" Постигнем ли го до края на годината - да пристигна един хеликоптер и в идващите 4-5 години да подсигурим още повече такива летателни апарати, с които да реализираме златния първи час и въздушна помощ, това доста ще помогне на опазването на здравето ", разяснява и здравният министър доктор Асен Меджидиев.



А до момента в който хеликоптерът стане факт, всичко остава в ръцете на спасителите. Без държавно решение все по-често в планината за въздушно избавяне се постанова да оказват помощ непринудено и частни летателни машини.
А последния случай е от преди дни, когато Мариян Бoновски оказва помощ със своя хеликоптер за превозването на потърпевш в Пирин.

" Единственото нещо, което мога да кажа в тази ситуация е, че това момче имаше шанс, че изпълних гражданския си дълг, както всеки един би трябвало да го прави ", показа той.



Друг проблем при акциите в планината също стои неуреден. Липсва система, която да разрешава на спасителите бързо да съумеят да локализират по телефона му бедстващ човек.

" Ние нямаме достъп до тази система, доколкото знам, там би трябвало да се позволява от полиция, от прокуратура. Няма по какъв начин да влезем в сметките на тези телефони, това го вземат решение на равнище ПСС централата в София. Даже имаше случай на Витоша предходната година, доколкото знам, през неговия акаунт на в Google през Швейцария го локализираха и откриха индивида ", изясни Божидар Джокин от ПСС - Дупница.

Вече 25 години българското общество чака и закон за доброволчеството. На няколко пъти са внасяни законопроекти, само че не се стига до тяхното дефинитивно гласоподаване. Последния е от март 2022, само че в правната комисия той е отритнат с претекст че е прекомерно общ.



" Действащото законодателство съдържа наредба във връзка с доброволците, които членуват в доброволни формирования. Тези доброволни формирования се основават към общините, само че отвън обсега на това законодателство остават всички доброволци, които поставят такава активност. Например това са част от доброволците към БЧК. Всички станахме очевидци на случая със Сашко, на наводнението в Карловско и какъв брой доста българи се отзоваха и решеха да оказват помощ като доброволци, само че за жалост те срещнаха и компликации със своите работодатели най-често, защото се наложи неявяване от работа. Няма закон сега, който да ги пази ", изясни Николета Лазарова, юрист и учител по право в ЮЗУ " Н. Рилски ".

Това е огромен проблем и да постоянните доброволци, които няма по какъв начин да излязат на терен, когато са на работа, добавя Божидар Джокин.

" В част от страните се планува възнаграждение на компенсации за разноските, които доброволците вършат при осъществяване на такива доброволчески действия. Предвиждат се данъчни облекчения, планува се времето да се зачита за трудов, за застрахователен стаж, плануват се застраховки за тези доброволци ", изясни Николета Лазарова.

" За тези хора би трябвало да се намерения. Не може по този начин да върви до безспир, тъй като някой не обявява казуса. Трябва някой съществено да обърне внимание и да реши нещата за хората, които влизат в тези рискови сектори и рискуват личния си живот. Тази работа не е по-безопасна от тази на пожарникарите, на служителите на реда, и на всички тези рискови специалности в страната тъй че да се неглижира ", съобщи Стойчо Баненски, заместник-кмет на Банско и доброволец м ПСС.

И до момента в който ангелите на планината, както постоянно назовават планинските спасители, чакат да получат отбрана от закона и решение на проблема с медицинските хеликоптери, туристите и случаите в планината не стопират.

Вижте още в репортажа

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР