Кофеинът е най-популярният природен стимулант в света. Попадайки в тялото

Кофеинът е най-популярният природен стимулант в света. Попадайки в тялото ...

Това се случва със сърцето ви, ако пиете кафе всеки ден

Кофеинът е най-популярният природен стимулант в света. Попадайки в тялото ни, той преминава кръвно-мозъчната бариера и оказва стимулиращ ефект върху централната нервна система. В резултат на това човек изпитва прилив на енергия, повишава се  издръжливостта му и се подобрява метаболитната активност. Прекомерната консумация на кофеин води до лошо храносмилане, нервност, тревожност, нарушения на съня и мигренозни атаки. Но ако пиете кафе в умерени количества, това може да помогне на сърцето ви.
Ето какво всъщност се случва със сърцето ви, ако консумирате ежедневно кофеиновата напитка.
Намалява се рискът от сърдечна недостатъчност
Анализ, публикуван в списание Circulation: Heart Failure, сочи, че консумацията на кафе е обратно свързана със сърдечна недостатъчност. С други думи - тези, които консумират повече кафе, са с най-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Всъщност данните показват намаляване на риска от сърдечна недостатъчност с 5-12% при хората, които ежедневно консумират кофеиновата напитка в сравнение с тези, които не пият кафе.
Повишава се антиоксидантната защита на клетките

Ето защо никога не бива да пием чисто кафе на празен стомах Ето защо никога не бива да пием чисто кафе на празен стомах
Сутрешното еспресо е като религия за много хора. Плътният, невероятно опияняващ аромат на току-що приготвено кафе е начинът на по-голям...
Като натурална напитка на растителна основа, кафето е богато на полезни антиоксиданти, включително полифеноли. Последните намаляват системното възпаление и неутрализират свободните радикали, като спомагат за подобряване на здравето на сърцето.
Полифенолите могат да осигурят защита на организма от болести чрез подобряване на функцията на кръвоносните съдове, повишаване на добрия холестерол, увеличаване на наличността на азотен оксид в кръвоносните съдове, понижаване на лошия холестерол и намаляване на възпалението.
Понижава се рискът от сърдечно-съдови заболявания
Друг систематичен анализ на базата на 53 проучвания за оценка на ефективността от продължителната употреба на кафе при сърдечно-съдови заболявания, публикуван в списание Circulation, установява, че при тези, които пият от три до пет чаши дневно кафе, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с повече от 10% за разлика от хората, които консумират 1-2 или повече от 6 чаши кафе дневно.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com