Кофеинът е естествена съставка съдържаща се в кафето, която действа

...
Кофеинът е естествена съставка съдържаща се в кафето, която действа
Коментари Харесай

Кофеин

Кофеинът е естествена съставна част съдържаща се в кафето, която работи като стимулант за централната нервна система на индивида. Кофеинът е избран като ксантинов алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на разнообразни растения - кафе, чай, гуарана, какао, кола и други. Той е естествен пестицид и сковава и убива разнообразни инсекти, които се хранят с тези растения. Под научния термин триметилксантин, кофеинът се среща в зърната на кафето, листата на чая и други растения. В кафето се именуван кофеин, в чай - тианин, в Гуарана - гуаранин, в Йерба Мате - матеин.

За татковина на кафееното дърво се счита Етиопия. Между 12-15 век то попада в Арабия, откъдето използването му се популяризира по целия свят. Кофеинът се съдържа допълнително от 60 растения, които виреят в Африка и Южна Америка. Легенди описват, че арабите първи стартират да го използват преди 1000 години като пиво, приготвено от листата на кафееното дърво. От Южна Арабия използването на напитките, съдържащи кофеин се популяризира в целия ислямски свят, след което и в Европа.

Съществува кофеин на прахуляк. Той е във тип на дребен бял прахуляк без аромат, с леко горчив усет. Чистият кофеин на прахуляк може да бъде разтварян във всевъзможен тип течност, като при естествена доза даже не повлиява на усета. Прекомерно огромното количество кофеин на прахуляк прави напитката горчива и не изключително приятна за пиянство. В взаимозависимост от положението на човешкия организъм кофеинът на прахуляк в по-големи количества може да има по-добър резултат, в сравнение с изпиването на огромно количество кафе. И двете крайности обаче не са мечтани.

Употреба на кофеин

 Кафето съдържа кофеин

Източници на кофеин са кафето, чайовете, какао, енергийни питиета, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови произведения и сладкиши, а също по този начин и в множеството аналгетици и стимуланти.

Най-честата приложимост на кафе и други вещества съдържащи кофеин е поради резултата ма понижаване на физическата изтощеност, нараснала централизация и унищожаване на сънливостта. Кофеинът е един от дребното стимуланти, които на процедура няма отрицателни странични резултати, в случай че не се прекалява с него. Той е свободно наличен като съставна част от доста артикули в целия свят. Разтворимостта му във вода не е висока, само че мощно нараства с повишение на температурата.

Действие на кофеин

След усвояване на напитка, съдържаща кофеин или различен артикул с кофеин са нужни към 40-60 минути на стомаха, с цел да всмуква кофеина, който по-късно се популяризира в цялото тяло. Поради тази причина резултатът от кофеина не е незабавен, а се изисква известно време, до момента в който той постъпи в кръвоносната система и се разпредели в тялото. След като кофеинът постъпи в кръвоносната система той продължава да работи от порядъка на 4 до 8 часа. В взаимозависимост от количеството му, както и тежестта, възрастта и общото здравно положение на човек това време може да варира в огромни граници.

След прекосяване на резултата се усеща свръх отмалялост и унесеност. Временните “ползи ” изчезват и човек може да се почувства по-изморен и с по-голяма потребност от сън, изключително в случай че под въздействието на кофеина е била осъществявана тежка умствена или физическа активност. Кофеинът не е сурогат на съня, сигнализират експертите.

Както с множеството други стимуланти, без значение от типа и предназначението им, последователно човешкият организъм стартира да се приспособява към кофеина и надлежно резултатът му понижава. Това води до потребността да се усилят броя на кафетата или другият употребен източник на кофеин, с цел да може да реализира същия позитивен резултат.

Времето належащо на организма да се приспособява към кофеина е много малко, като единствено в границите на една-две седмици консумация на 3-4 кафета (300-400 мг кофеин), резултатът от тях понижава доста. Важно е регулярно човек да прави паузи в поглъщането на кофеин.

 Кофеин в чая

Дневна доза кофеин

Според Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство, дозата от 300 мг. кофеин за ден за безвредна. Други отзиви варират в рекомендации за безвредна доза - сред 180 до 450 мг. кофеин за ден. Не се предлага потреблението на повече от 1/2 от безвредната дневна доза в границите на 6-8 часа.

Ползи от кофеин

Кофеинът е пряк стимулатор на централната нервна система. Има способността краткотрайно да потиска сънливостта и да покачва концентрацията на мозъка. Когато навлезе в кръвта през храносмилателната система, той минава през черния дроб, където се метаболизира до три съществени метаболита: параксантин (до 84% от погълнатото количество), теобромин (до 12%) и теофилин (до 4%).

 Кофеин в кафето

Благодарение на параксантин-а, кофеинът подтиква липолизата, развой на разграждане на складираните в мастните кафези мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток. Теобромин-ът усилва размера на кръвоносните съдове и размера на отделяната урина, т.е. работи и като диуретик. Теофилин успокоява гладките мускули на бронхите в белия дроб и по този начин улеснява дишането.

Кофеинът подтиква производството на епинефрин (адреналин), усилва равнищата на свободна сила, като отстранява резултата на сънливостта и усилва бдителността, само че без да замества съня. Той усъвършенства спортните достижения и потиска възприятието на отмалялост. Кофеинът усъвършенства дишането и освобождава дихателните пътища (предимно при астма, бронхит, признаци на настинки и грип). Кофеинът усилва резултата на болкоуспокояващите и усилва скоростта и размера на метаболизма. Оказва благотворно въздействие при намаляване, като подтиква загубата на тегло, изгарянето на мазнини и отделянето на вода.

При стрес кофеинът усилва качествата в стресови обстановки и оправянето с отрицателните дразнения. При недоспиване кофеинът покачва концентрацията и спомага запаметяването на информация в стресова среда. Кофеинът понижава съществено риска от диабет вид 2. Проучване направено на 126 000 мъже и дами демонстрира, че хората, които употребяват малко или никакъв кофеин, имат по-голям риск да развият диабет вид 2, от колкото тези, които употребяват повече кофеинови питиета.

Освен това кафето си остава най-популярната напитка в целия свят и изпиването на чаша ароматно еспресо, капучино, мляко с нес кафе или различен тип кофеинова напитка е наслаждение за сетивата и релакс за тялото.

 Кофеин в газирани питиета

Вреди от кофеин

Честата приложимост на кофеин може да докара до психическа, а от време на време даже и до физическа взаимозависимост. Кофеинът се смята за най-разпространеният законен опиат, (повече от алкохола), тъй като е наличен свободно и безотговорно за всички възрастови групи, в това число от децата, което го прави изключително рисков. Приемът на огромни дози кофеин за дълги времеви интервали (повече от 4 седмици) може да докара до положение, известно като кофеинизъм - сред лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне. Съпроводено е от предпочитание на повлияните да одобряват по-големи дози кофеин посредством разнообразни артикули, питиета или таблетки.

Освен кофеиново отравяне и кофеинизъм се появяват и кофеин-предизвиканото бодърствуване, както много не добре проучени, само че свързани с кофеиновия банкет положения. Употребата на кофеин съдържащи артикули може да докара до гастрит и обострането на гастрит и язва.

Кофеинът е противопоказен за кърмачки и дами в напреднала бременност. Не би трябвало да се смесва с болкоуспокояващи, тъй като води до пристрастяване и изместване на точната диагноза на болния. Според някои специалисти кофеинът и енергийните питиета, в които се съдържа са рискови за живота в композиция с алкохол. След всеобщо натравяне на група студенти в Съединени американски щати, консумирали избрана енергийна напитка с високо наличие на кофеин и алкохолни напитки, енергизиращата напитка е спряна от произвеждане.

Кофеинът кардинално е безвреден за здравето, само че при прекаляването с одобряваното количество той може да се окаже даже гибелен. Примерно един възрастен човек с тегло 50-80 кг естествената “безопасна ” доза кофеин дневно е сред 600 и 800 мг (при напреднал стадии на акомодация може и до 1 г). Кофеинът може да е гибелен в огромни дози към 6-10 г, в случай че бъдат признати еднократно или в къс период от време.

Важно е да се означи, че действието на кофеина зависи от организма на съответен човек. Има документирани случаи за съществени проблеми със сърдечносъдовата система при хора приели и едвам 2 г кофеин. Условно междинната рискова доза на кофеин, която може да докара до съществени проблеми със здравето и даже гибел е сред 150 и 200 мг на кг телесно тежестта. При 60-килограмов човек това се равнява на сред 9 и 12 г кофеин.

Предозиране с кофеин

 кофеин в енергийни питиета

Употребата на кофеин под форма друга от няколко кафета дневно, като разнообразни кофеинови таблетки, енергийни питиета и други артикули съдържащи по-големи дози кофеин, в това число и чист кофеин на прахуляк., би трябвало да е в минимални до умерени дози.

Приемът на 300 до 400 мг кофеин в границите на 8 часа може да докара до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. То е съпроводено с ускорено сърцетуптене, безпокойствие, бодърствуване, еуфория, болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране, свръх стягане на мускулите при другояче естествени придвижвания, зачервяване на лицето и лицеви тикове. Натравянето е съпроводено и с общи физиологични положение като непохватност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мании, меланхолия, липса на ориентировка, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации и др.

Консумацията на нормално кафе рядко се оказва рискова даже в огромни количества. В една чаша мощно кафе се съдържа приблизително сред 50 и 100 мг кофеин, което прави сериозна доза на кофеина постижима с изпиването на цели 50-100 чаши кафе. Този таван се доближава и с няколко 100-грамови опаковки нескафе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР