Което ни води към една много дискутирана тема днес –

...
Което ни води към една много дискутирана тема днес –
Коментари Харесай

Интервю с : Илиян от Blogovoditel - II

Което ни води към една доста дискутирана тематика през днешния ден – за здравословното хранене. Какво е твоето отношение, има ли то място в кухнята ти?

Моето вътрешно чувство е, че концепцията за здравословно хранене значително е опълчена на кулинарията на концептуално равнище. Какво имам поради? Вземете да вземем за пример класическата кулинария и постулати – в основата им е постигането на съсредоточени и многопластови вкусови чувства, посредством потребление на разнородни техники за (термична) обработка и съчетание на артикули от скотски и растителен генезис. Здравословното хранене от своя страна допуска изразходване най-вече на свежа храна от зеленчуков генезис и отбягване на смесването на продуктите. Лично за мен това е доста комплицирана алтернатива, пред която се изправям всякога, когато съм в кухнята. Това, което съм съумял да наложа за себе си е, че съм си построил система от няколко лесни трика и техники, с които се пробвам да повиша качеството на домашното готвене и храна. Така да вземем за пример се пробвам да употребявам разнообразие от зеленчуци за сметка на картофите и ориза, които имат дребна потребна хранителна стойност. Старая се да пробвам нови артикули, както и да върша разнообразни комбинации, с цел да варирам храната в къщи. Ако сготвям на тиган, се пробвам да не пържа, а да удушавам храната като употребявам равни количества лой и вода и сготвям под похлупак. Обикновено пека на оребрен тиган без лой или във фурна на по-ниска температура. Не употребявам слънчогледово олио от години, а сготвям със зехтин и олио от гроздови семки. Старая се да сготвям по-рядко червени меса и по-често пиле и риба. Не употребявам йодирана сол, а калиева и се лимитирам в количествата, само че за сметка на това опитвам с най-различни подправки и в никакъв случай с подготвени овкусители и бульони. Вкъщи сме лимитирали тестените произведения и поставяме старания да овладеем казуса с шоколада и сладките неща. Трябва да си призная, че преходът ми беше доста сложен и към момента от време на време е въпрос на изпитание на волята, само че в това отношение брачната половинка ми е доста съзнателна и ме предизвиква.

Смяташ ли, че днешните деца се хранят здравословно, ти самият ли приготвяш ли ястия на твоите в смисъла на здравословното хранене?

За страдание днешните деца са в доста неизгодно състояние във връзка с здравословната храна и построяването на положителни хранителни привички. Трудно е, тъй като от една страна не постоянно има човек време да готви в забързаното всекидневие, от друга – прекомерно малко останаха продуктите, в качеството на които можеш да си сигурен. Не на последно място идва и казусът с лесната досегаемост и огромното многообразие на полуфабрикатите и сладките изкушения. Много ми е мъчно да обясня на щерка ми, която е на три години, че шоколадчетата не са потребни за здравето ѝ, или че чипсът, който ѝ предлага другото дете е нездравословен - та другото дете наподобява толкоз щастливо до момента в който го хрупа…. А въздействието върху душeвността на детето е повсеместна – телевизия, интернет, другарство с другите – децата са извънредно любопитни и желаят да пробват нови неща и изпуснеш ли ги от надзор стартират да желаят единствено това, което им доставя най-голямо наслаждение и им е най-вкусно. А това несъмнено, е сладкото. От друга страна, и ние сме хора, имаме мемоари от своето детство и желаеме да оставим в децата си приятни вкусови страсти, към които те да се връщат с носталгия в бъдеще, както и ние през днешния ден с трогване си спомняме за мекиците на баба, сладките локумки със свинска мехлем, бялото сладко и още и още обичани вкусотии. Сложно е – аз персонално нямам решение, съпротивлявам се със себе си, върша взаимни отстъпки, само че се пробвам да не пресилвам и се надявам, че с времето ще съумея да възпитам в децата си почитание към личните им тела.

Какво можеш да кажеш за нашите читателки, като мъж кулинар?

Утроете листата с рецептите, които нормално готвите. Направете си труда да потърсите някоя забавна рецепта в интернет или се абонирайте за уебсайт, който всекидневно разгласява нови предписания.

Излезте от границите на познато и рутината – единствено по този начин ще имате шанса да изпитате нещо ново и вдъхновяващо. Не се опасявайте от непознатите и неизпробвани ястия – измежду тях ще откриете същински съкровища.

Не гответе по насила, а с цел да зарадвате, изненадате и доставите наслаждение и наслада както на себе си, по този начин и на хората, за които готвите.

Поне един път на месец пригответе нещо в по-големи количества, занесете го на работа и почерпете сътрудниците си – ще се изненадате какъв брой зареждащо ще ви подейства благодарността им.

Планирайте седмицата си, по този начин ще спестите пари и време в кухнята.

Опитайте се да ядете по-разнообразна храна, като наблегнете на зеленчуците – това ще повлияе и на настроението и на здравословното ви положение.

Направете компромис със себе си и за идващия си празник си поискайте прекрасен тиган, първокласен нож или по-висок клас миксер – половината от готвенето е в положителните уреди и принадлежности, които употребявате.

А ето, че Илиян Димитров показа извънредно за нас рецепта, негова авторска, непубликувана на никое място до момента. Лесна, бърза и доста забавна. Мъфините му са идеални за закуска за децата, за грабване в придвижване и за лека поддръжка в офиса. Продължава: Интервю с: Илиян от Blogovoditel - IПродължава: Мъфини с тиква и локум
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР