Кое приятелство е токсично и дали отровата не се влива

...
Кое приятелство е токсично и дали отровата не се влива
Коментари Харесай

Кое приятелство е токсично и действително вредно за здравето? - slava.bg

Кое другарство е токсично и дали отровата не се влива в дружбата от поява на конкуренция или на разнообразни типове ревнивост в дружбата? На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Според известния психолог Мария Ерил токсичното другарство е реалност, в случай че единият човек счита, че се постанова да работи за връзките и даже да ги заслужи, което го кара да ги претрупа с упования. Това е огромна неточност. И въобще подлагането на първокласен надзор и на относителен разбор на едно другарство към този момент е предвестител на разлъка. Стига се до приземяване на връзките до стоково – парични – т.е. търсене единствено на изгода от тях. Възможно е да се стигне даже до шантаж.

Данните на последните проучвания по тематиката на Университета в Юта потвърждават, че такива токсични другарства са отровни освен на думи и в метафоричен смисъл. А в напълно дословен – водят до прибързано стареене, вреди за сърдечно – съдовата система и душeвността.

Как се избавят или се завършва с такива другарства? Както всички други връзки сред хората – с открит диалог. В който би трябвало да проличат две неща: доверие и синхрон.

Според Мария Ерил конкуренцията на разнообразни бази и свързаната и произлизаща от нея ревнивост сред другари не е белег за токсичност на връзките. А за нормалност. Тя счита това за сигурен белег за непосредственост. Преодоляването на сходни проблеми – отново подсещаме – с доверие и в синхрон, заздравява връзките, безапелационна е специалистката по логика на психиката.

Тя не счита емоционалността във връзката за нездравословна, защото страстите са в действителност информацията за връзките ни с външния свят. Тяхното игнориране, скриване, неосмисляне образува освен душевен, само че и чисто физиологични проблеми.

Максималното, до което може да докара емоциолността едно другарство е умората в него. Появата на краткотрайна отдалеченост, даването на пространство и въздух Ерил счита да позитивно. В противоположен случай има взаимозависимост от вида на наркоманията или алкохолизма, единствено че не към вещество, а към персона.

Стресът, в който живеем изключително през последната година и 3 месеца с коронавирус19 и изолацията, измененията в метода на живот, с който бяхме привикнали, се отразява и на другарствата. Няма неприятно в търсенето на проблемите в тях, с цел да се намерят решенията, а не да се основават неразрешими въпроси – даже да са останали от нещо дребно от 5-и клас.

Мъжете са по-добри другари от дамите, тъй като при тях конкуренцията не се счита за нещо нездравословно, а е метод на живот. Дамската дружба е по-затруднена. Двата пола обаче могат да имат другарство между тях. Мария Ерил има просто пояснение. Защото никой човек не приема 100% от представителите на противоположния пол наложително като полови цели.

Специалистката обаче не счита така наречен friends with benefits за нормалност. Според нея такова другарство със секс е изкривена форма на сурогат на пълноценна връзка, при което едната страна е жертва и заради това има ясна какофония, без значение кой какво заявява в сходни връзки.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР