Кое е добро и кое е лошо? Кое е правилното

...
Кое е добро и кое е лошо? Кое е правилното
Коментари Харесай

Как да покажем на децата кое е добро и кое – лошо?

Кое е положително и кое е неприятно? Кое е вярното държание и кое е неприемливо – всеки родител взема решение самичък за себе си. И въпреки всичко – ето няколко съвета, благодарение на които можете да покажете на вашето дете какво съгласно вас е „ положително “ и какво „ неприятно “.

До 1 годинка

На тази възраст не можете да му обясните разликата сред „ черно “ и „ бяло “. Единствено посредством личните си действия ще съумеете да задавате мечтаните от вас модели на държание. Освен това не пестете обич и милувки – това е единствената гаранция, че то ще пораства като пълноценна персона.

1-2-годишните

Вашата съществена тактичност никога не трябва да включва мъмрене и още по-лошо ругаене за това, че детето не се държи както би трябвало. Вашата тактичност в този момент е да се пробвате да предотвратявате обстановките, които могат да го предизвикат да прави бели или да е непослушно. Ако не желаете непрекъснато да вади чиниите от шкафа, вземете ограничения шкафът да е заключен. Ако не желаете да ви прави обществени подиуми за шоколад, преди да е обядвало, не ходете с него да пазарувате директно преди обяда или вечерята. На тази възраст детето не е в положение да концентрира вниманието си задълго. Затова комплицираните дисциплиниращи ограничения могат да доведат до нежелани резултати.

0т 2 до 4 години

Децата в тази възраст не възприемат нереалните понятия от рода на „ благотворителност “‘, „ истина “ и т. н. Въвеждайте ги в живота му посредством действителни образци. Бъдете твърди и неотстъпчиви в пресичането на нежелани действия, само че го правете със спокоен звук и доброжелателни обноски.

4-5-годишните

Това е най-благодатното време, когато би трябвало да действате за укрепването на понятията „ положително “ и „ неприятно “. На тази възраст децата добре възприемат простите пояснения. Вече можете да им обяснявате понятия като „ благотворителност “ и „ почтеност “. Продължавайте да въвеждате морални категории и посредством образци. В този интервал децата се стремят да наподобяват на околните си. Стремят се да провокират наслада и положителни мнения от страна на родителите. Колкото по-често ги хвалите, толкоз по-добре. Не оставяйте без внимание и подучване положителното държание – това е главният образователен способ в тази възраст.

От 6 до 8 години

Започват да се социализират, развиват разсъдливост. Осмислят, че и хората към тях имат права, че в обществото аществуват правила, които би трябвало да се следват. Насърчавайте техните обществени открития.

8-11-годишните

Силно въздействие оказват външните фактори: учебно заведение, другари. Детето стартира да образува лично мнение, стартира да се опълчва на вашите убеждения, да спори. Това е естествен развой на образуването му като персона. Запазете успокоение и бъдете непреклонни във връзка с основополагащи житейски категории. Проявете повече еластичност по маловажните въпроси. Време е за първите „ неловки “ диалози на тематика полова култура. Подготвяйте последователно почвата и за неговите отговорности у дома и в обществото.

12-17-годишните

Най-сложната възраст, в която господства опълчването на всичко и на всеки. Ако детето е отраснало с образци за вярно държание и в него са възпитани избрани морални качества, вероятността да ги резервира за цялостен живот е доста огромна. Вашата основна задача е да поддържате открити и откровени връзки с младежа вкъщи, да обсъждате неговите проблеми и триумфи. Не се ядосвайте и не реагирайте яростно, в случай че младежът или девойката проявят бунтарство, граничещо с неучтивост, и оспорват общоприети правила на държание. Това просто е краткотраен интервал, в който добре възпитаното дете подлага на инспекция убежденията, които сте градили толкоз дълго у него.

Инфо: https://www.jenatadnes.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР