Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Еколози излизат на протест пред Народното събрание

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " провежда митинг против законодателните промени, които " ще доведат до бързото плячкосване и заличаване на българската природа ".
Протестът „ Закони против жителите и природата - Няма да стане “ ще събере хората в сряда, 20 септември 2017 година, от 18:30 часа пред Народното събрание .
" На пръв взор безредните дейности на ръководещите за промени в закони в действителност са част от доста стройна скица за заличаване на българската природа ", написа в събитието на митинга в обществената мрежа Фейсбук.
" България се подреди до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предизвестие (caution) за прекъсване на правата по Орхуската спогодба за достъп до информация, присъединяване на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правораздаване по въпроси на околната среда. Това бе решено на Срещата на страните (Meeting of the Parties) в Будва, Черна гора на 11-13 септември 2017 година България освен не извърши решението от 2014 година на Страните по конвенцията, само че и продължава да приема закони, които лимитират достъпа на жителите до правораздаване ", споделят още уредниците на проявата.
" Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху измененията в Закона за околната среда. Така най-големите и рискови от позиция на околната среда планове като атомни електроцентрали, Топлоелектрическа централа, нефтопроводи ще могат да бъдат обжалвани единствено на една инстанция. Едноинстанционно произвеждане за околна среда няма в нито една друга страна от Европейския съюз и се среща към момента единствено в някои африкански и азиатски страни. В същото време за дребни обекти правораздаването си остава на две инстанции.
Депутатите одобриха към този момент на първо четене промени и в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на капиталови планове, само че от финансова позиция - в някои случаи правосъдните такси могат да скочат до 1800 пъти!
Всичко това беше направено с ясна цел, която депутатите не скриха даже по време на разискването – правата на жителите се нарушават, с цел да не могат да бъдат " спирани " обекти от национално значение. Законът обаче не прецизира кои обекти ще бъдат признати за такива от национално значение, което отваря вратата за корупция и угаждане на безкрайни лобистки ползи .
Междувременно, скрити от обществото, ръководещите се готвят да трансферират ръководството в България на европейската екологична мрежа Натура 2000 към регионалните шефове, назначени от самото държавно управление ", приключва писмото на организацията " За да остане природа в България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР