Коалицията между “Продължаваме промяната и “Демократична България в парламента няма

...
Коалицията между “Продължаваме промяната и “Демократична България в парламента няма
Коментари Харесай

Напрежението се покачва! Тих развод на ,,Промяната“ и ДеБъ покрай местните избори

Коалицията сред “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” в Народното събрание няма да бъде възпроизведена на 100% за локалните избори, оповестява „ 24 часа “. Очаква се наесен в доста области всяка от двете обединения да пази собствен претендент – като пред бракоразвод.
В Пловдив, да вземем за пример, напрежението към този момент е реалност, защото “Да, България ” желае Манол Пейков, ДСБ – Йордан Иванов, а Политическа партия застава зад Росен Костурков.
Към момента публично няма повдигнат нито един претендент на никое място из страната. Очаква се стартът да бъде даден с представянето на претендента за кмет на София Васил Терзиев, само че от 15 май насам то към този момент два пъти се отсрочва и като нова дата е посочена 27 юни.
За останалите градове към момента няма утвърдено нито едно име, номинациите не престават да текат, а от ПП-ДБ не дават изясненост по кое време ще бъде финализиран процесът.
Първият сигурен бракоразвод сред двете обединения се чака да е в Бургас.
Там хората на Кирил Петков и Асен Василев ще поддържат съдружния си сътрудник и мандатоносител в предишния парламент Константин Бачийски от “Средна европейска класа ”. Преди да стане народен представител, той бе два мандата общински консултант, а на локалния избор през 2019 година игра от името на своята партия. Бачийски не отхвърля слуховете, че името му може да се разисква като възможен претендент на Политическа партия, и съобщи подготвеност да се кандидатира за кмет, в случай че получи номинация и поддръжка от съпартийците си. Той напомня, че персонално Кирил Петков още преди да стане министър председател, го е оприличил като “лицето на смяната в Бургас ”.
От Демократична България още нямат претендент, само че се спряга името на сегашния народен представител Димитър Найденов. Преди да влезе в Народното събрание, предприемачът правист с 30-годишен опит в областта на туризма е бил общински консултант в родния си град. Той бе и деен участник в събитията към “Росенец ” през лятото на 2020 година
В Пловдив двете обединения също най-вероятно ще се явят настрана. От месеци се стартира концепцията претендентът да е депутатът Манол Пейков от “Да, България ”. От ДСБ пък стоят зад народния представител Йордан Иванов, който бе регионален шеф в държавното управление на Кирил Петков. Като възможен кандидат от страна на “Продължаваме смяната ” се спряга различен член на Народното събрание – Росен Костурков.
Във Варна пък от Политическа партия са си харесали някогашния регионален шеф от времето на кабинета “Петков ” Благомир Коцев. От Демократична България пък спрягат депутатката Стела Николова, която на изборите през 2019 година остана трета с 8,67%. Адвокатката е известна в морската столица като бранител на публични дела, през 2019 година бе претендент за кмет на Демократична България и преди да влезе в Народното събрание, бе общински консултант.
Запознати обаче позволяват, че е допустимо във Варна Политическа партия и Демократична България да се схванат и да излязат с не толкоз теснопартийно обвързано име. Спрягат се имената на Атанас Стоилов, сполучлив и дълголетен кмет на Аксаково, на Христо Христов, кмет на регион “Младост ”, на Евгени Станимиров – ректор на Икономическия университет, за който обаче не е несъмнено коя партия ще го ухажва.
Хората на Кирил Петков и Асен Василев в Търново имат настройка обединението ПП-ДБ да играе дружно на локалния избор. От Политическа партия не били подготвени да одобряват за обща кандидатура лице от по-малкия си сътрудник, като в тази връзка търсят по-ярка и обединителна фигура измежду бизнеса и даже в средите на ГЕРБ.
Слух стартира като допустима обединителна кандидатура за кмет сегашния народен представител от ПП-ДБ Явор Божанков.
На предходните локални избори той игра за кметския стол в Горна Оряховица, само че към този момент бил гражданин на Търново, а задачите му – по-високи. Изпращането му да води депутатска листа в Габрово обаче е явен сигнал, че младото острие е одобрявано с запаси и от Политическа партия, и от Демократична България на локално равнище, което прави този вид малко евентуален, считат анализатори.
Почти несъмнено е, че сегашният кмет на Враца – Калин Каменов, ще се кандидатира за трети мандат. Кого ще изправи против него ПП-ДБ, към момента не ясно.
От “Демократична България ” упорстват това да е председателката на регионалното им управление Владислава Лакова. Сега тя е общински консултант и зам.-председател на общинския съвет. Според слуховете обаче сегашната депутатка от Политическа партия Деница Симеонова не била удовлетворена и лобирала за татко си – Димитър Симеонов. Той е някогашен началник на пощата във Враца, някогашен началник на общинското сдружение “Обредни действия ”, в този момент се занимава с комерсиална активност.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР