Коалицията БРИКС активно проучва алтернативи на щатския долар чрез въвеждане

...
Коалицията БРИКС активно проучва алтернативи на щатския долар чрез въвеждане
Коментари Харесай

БРИКС: Заплаха ли ще е новата валута за долара?

Коалицията БРИКС интензивно изследва други възможности на щатския $ посредством въвеждане на нова валута на международните пазари.

Страните членки предизвикват потреблението на съответните си валути вместо щатския $ за трансгранични транзакции.

Така да вземем за пример Китай изисква от разрастващите се страни да правят преводи в китайски юан, а Русия се застъпва за търговски разплащания в съветска рубла. Освен това Индия подписа съглашения с 20 разрастващи се страни за улеснение на търговията отчасти в индийска рупия.

Федералният запас следи от близко тези събития и подхваща ограничения за предотвратяване на щатския $ от провокациите на БРИКС и други локални валути.

Кристофър Уолър, член на Управителния съвет на Федералния запас, предвижда , че в обозримо бъдеще щатският $ ще резервира преобладаващата си позиция на международните валутни пазари.

Той удостовери полемиките по отношение на евентуалното влияние на БРИКС върху статута на щатския $, само че изрази убеденост в неговата резистентност. Уолър акцентира, че макар напъните на БРИКС почти 60% от международните търговски преводи към момента се правят в щатски долари, което го прави преобладаващата аварийна валута в света.

Той посочи, че еврото, неговият непосредствен съперник, има единствено към 20% от международните запаси.

Освен това Уолър прегледа изказванията за възходящото въздействие на китайския ренминби, като означи, че растежът му е най-малък. Той съобщи, че от 90-те години на ХХ в. до 2024 година делът на ренминбито се е нараснал единствено с 2%, което демонстрира незначителна смяна през годините.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР