Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България остава първа политическа сила

...
Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България остава първа политическа сила
Коментари Харесай

Маркет линкс: На финалната права ПП - ДБ увеличава малко преднината пред ГЕРБ

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " остава първа политическа мощ и усилва леко преднината си пред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с 1.4 процентни пункта. Това демонстрират данните от новото изследване на " Маркет линкс " за bTV - тя е първата от водещите социологически организации, която разгласява електорални настройки на финалната права преди вота на 2 април. Според резултатите ПП/ДБ събира поддръжката на 23.7% от твърдо решилите да гласоподават, а ГЕРБ - на 22.3%. В предходното изследване на организацията от средата на март Политическа партия - Демократична България водеше с половин %.Запазва се прогнозата на " Маркет линкс ", че сигурно в идващия парламент биха влезнали общо 5 обединения. Трета политическа мощ е Движение за права и свободи с 13.6% поддръжка, а на четвърто място се подрежда " Възраждане " с 11.4 на 100. Пета остава Българска социалистическа партия с най-ниския си до момента планиран резултат - 7.3%, което обаче въпреки всичко е повече от първата прогноза на организацията за партията на Корнелия Нинова - едвам 6.6%.

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " остава първа политическа мощ и усилва леко преднината си пред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с 1.4 процентни пункта. Това демонстрират данните от новото изследване на " Маркет линкс " за bTV - тя е първата от водещите социологически организации, която разгласява електорални настройки на финалната права преди вота на 2 април. Според резултатите ПП/ДБ събира поддръжката на 23.7% от твърдо решилите да гласоподават, а ГЕРБ - на 22.3%. В предходното изследване на организацията от средата на март Политическа партия - Демократична България водеше с половин %.

Запазва се прогнозата на " Маркет линкс ", че сигурно в идващия парламент биха влезнали общо 5 обединения. Трета политическа мощ е Движение за права и свободи с 13.6% поддръжка, а на четвърто място се подрежда " Възраждане " с 11.4 на 100. Пета остава Българска социалистическа партия с най-ниския си до момента планиран резултат - 7.3%, което обаче въпреки всичко е повече от първата прогноза на организацията за партията на Корнелия Нинова - едвам 6.6%.

Няколко дребни обединения остават над границата за приемане на дотация, само че под 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание - това са " Левицата! ", която усилва резултата си с към %, " ИТН " - с 2.3%, както и " Български напредък " - с едвам 2.1%.
Кой ще реши вота
Проучването демонстрира, че 10-15% от решилите да гласоподават в неделя към момента не са избрали коя групировка да поддържат и точно те ще решат спечелилия в изборите в последния миг, счита социологът Добромир Живков от " Маркет линкс ".
Реклама
В настоящето изследване на организацията 54% са декларирали, че сигурно ще гласоподават, което съгласно Живков значи, че може да се чака 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните. Той предвижда, че " Продължаваме промяната - Демократична България " могат да оберат повече гласове от колебаещите се, защото при тях се чака да има хора, които да гласоподават протестно против ГЕРБ.
Данните са от национално изследване, поръчано от bTV. То е извършено в интервала 21 - 27 март измежду 1014 лица над 18 години по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета. Свързани публикации " Галъп ": Битката за третото място сред Движение за права и свободи и " Възраждане " е оспорвана 10 март 2023, 16:19 " Маркет линкс ": Българска социалистическа партия се срутва до историческо дъно от 6.6% 7 март 2023, 11:52 " Алфа рисърч ": Широка коалиция ГЕРБ-ПП/ДБ поддържат единствено една трета от гласоподавателите 1 март 2023, 15:38 Коалицията ПП-ДБ се прицели в първото място на вота 17 февруари 2023, 10:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР