Коалиционно управление на Германия между социалдемократи, зелени и либерали -

...
Коалиционно управление на Германия между социалдемократи, зелени и либерали -
Коментари Харесай

Коалиция между социалдемократи, зелени и либерали: как ще работи новото германско правителство |

Коалиционно ръководство на Германия сред социалдемократи, зелени и либерали - тази догадка наподобява все по-вероятна. След продължителни договаряния водачите на трите политически сили - Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия - подписаха общ документ, с който поучават партиите си да стартират договаряния за коалиция.

" Убедени сме, че можем да сключим амбициозно и стабилно съдружно съглашение ", обявиха договарящите. А коментаторите на часа установяваха, че гордиевият възел най-накрая е разсечен.

За да могат фактическите договаряния да стартират, Зелените би трябвало да проведат конгрес на партията, който да утвърди старта им. Очаква се това да се случи още този уикенд. При либералите решението би трябвало да бъде утвърдено от партийните организации. В ГСДП решението се взима от управлението на партията, което - по данни от медиите - към този момент единомислещо е дало единодушие за започване на договаряния.

Коалиция " Светофар " наподобява единствената допустима

Докато социалдемократите и зелените от дълго време обявиха, че желаят да си партнират, Свободната демократическа партия се надяваше на коалиция с консерваторите от ХДС/ХСС. Подобен сюжет обаче наподобява нереалистичен, изключително след лидерския безпорядък, който настана в дясната коалиция след загубата на изборите в края на септември. Германската социалдемократическа партия завоюва вота за Бундестаг с 25,7 % от гласовете. ХДС/ХСС останаха втори (24,1 на сто), следвани от Зелената партия (14,8 процента), Свободната демократическа партия (11,5 на сто), " Алтернатива за Германия " (10,3 процента) и Лявата партия (4,9 на сто).

Различията във връзка с данъчната и финансова политика, както и методът за запазване на климата са най-спорните точки от програмата на евентуалната коалиция " Светофар ". Името на обединяването отразява цветовете, с които трите партии се асоциират.

Климат, енергетика, обществена правдивост - ядрото на договарянията

На взаимната конференция на водачите на трите партии претендентът за канцлер на ГСДП Олаф Шолц разгласи " модернизацията на страната " и битката с климатичните промени като съществени цели на възможната бъдеща коалиция. Административните процеси би трябвало да станат по-бързи и цифровизирани, а промишлеността да се реформира, съобщи още Шолц. За задачата е належащо оптимално необятно приложение на възобновимите сили.

Преди началото на диалозите заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки съобщи, че високите цени на силата са основни за договарянията. Те не би трябвало да се " покачват извънредно ", сподели той пред Welt TV. Кубицки изрази убеденост, че трите партии ще намерят решение.

" Трябва да създадем държавно управление, което си слага няколко доста съществени цели: запазване на климата, повече обществена правдивост, прекосяване към по-либертарианско общество и по-голямо присъединяване на жителите ", акцентира Франк Бсирске от Зелените.

Бсирске, който е някогашен синдикален водач, бе определен за народен представител през септември. " Коалиция на сходна основа не е даденост, само че има индикации, че по нея се работи съществено ", добави той. Зелените и либералите намирали допирни точки в това, че от Свободната демократическа партия припознават обществената пазарна стопанска система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР