КНСБ предлага пакет от мерки срещу спекулата в търговската мрежа.

...
КНСБ предлага пакет от мерки срещу спекулата в търговската мрежа.
Коментари Харесай

КНСБ предлага пакет от мерки срещу спекулата по магазините

КНСБ предлага пакет от ограничения против спекулата в комерсиалната мрежа. През последните седмици зачестиха случаите на нелоялни търговски практики, както и се появиха редица доказателства за съществуване на спекулативно нарастване на цените по цялата верига на доставка. В тази връзка КНСБ упорства за съответни стъпки от институциите и регулаторните органи, които да доведат до справедлива оценка на обстановката по оптимално транспарантен и пазарен метод, оповестяват от синдиката.

„ Предвид забележителните инфлационни процеси през последните 18 месеца, подбудени от редица външни фактори, които понижиха покупателната дарба на българските жители, всяка една спомагателна нелоялна комерсиална процедура от страна на обособените търговски представители натоварва още повече така и така изтънелите бюджети на българските семейства.

Прехвърлянето на топката и взаимните обвинявания сред обособените участници във веригата на доставки е опит от страна на търговците да основат условия за комплициране в обществото и да се размие първопричината за появяването на спекулативни и нелоялни практики. В изискванията на натрупалите се рецесии, страната в лицето на нейните органи и институции, би трябвало да влезе в ролята си на бранител на действителната пазарна конкуренция, която да способства за образуването на обективни и стопански аргументирани цени на главните артикули от „ дребната потребителска кошница “.

През последните няколко дни стана ясно на какви цени се изкупува суровото мляко, на каква цена и при каква доходност излизат огромна част от млечните артикули. От друга страна, към момента никой не дава публични пояснения за какво цените на същите са съвсем двойно по-скъпи в магазините при търговията на дребно. Към сегашния миг, макар направените промени в Закона за защита на конкуренцията, фактът за прикрито кредитиране с оборотни средства на огромните търговски вериги от страна на производителите остава. На процедура разплащането за бързо развалящи се артикули, които да се продадат за няколко дни, става в границите на 30 дни и демонстрира, че по-малкият и слабият кредитира по-богатия и по-силния. Съществуват и други порочни практики, като връщане на продукция, която не е продадена без възнаграждение, или утилизиране на непродадена стока за сметка на доставчика. Всички посочени условия важат освен за млечните артикули, със същата мощ те се отнасят и за месните и други артикули.

С оглед на горепосоченото поражда нужда от обзор на нормативната база и предприемане на незабавни ограничения против спекулата в комерсиалната мрежа. В ролята си на главен участник в обществения разговор КНСБ предлага следните стъпки:

1. Представяне на цените на главните хранителни и нехранителни артикули по схемата „ нето – нето “ – това ще разреши съответното съпоставяне на себестойността на обособените артикули без съществуването на другите административни разноски (като реклама, логистика, складово предпазване и.т.н). Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на нечиста сделка, а въпреки това ще разреши на търговците да потвърдят, че не употребяват нелоялни търговски дейности;

2. Реализация на правилото на взаимност посредством въвеждането на еднакъви периоди на смяна на цените и на погашение за доставка по цялата верига, което ще разреши в огромна степен да се отстрани опцията за завишаване на цените сред обособените участници с оглед закъснение и потребление на времевия интервал като неконкурентно преимущество. Приоритетно това би трябвало да се направи за стоките от първа нужда (хляб, сирене, кашкавал и т.н.), които се употребяват в най-голяма степен и чието търсене е най-нееластично в стопанската система, с оглед промените на пазара;

3. Проверка на входните бариери за допускане в даден бранш или отрасъл – сложната опция за нахлуване на нови участници, в композиция със подписани дълготрайни контракти, основават изискванията за картелни преговори и олигополизиране на пазарите. Това нарушава правилата на конкуренция и води до изкуствено завишение на цените, непозволява транспарантно да се дефинира действителната себестойност на стоките и услугите.

4. Макар да са налице поредност от инспекции, обявявани от Министерство на земеделието, Комисия за отбрана на потребителите, към момента няма информация от способените държавни органи, като Комисията за защита на конкуренцията и Национална агенция за приходите по отношение на нелоялни практики, голословни надценки и други Няма информация и от БАБХ в частта за качеството на предлаганите артикули и за връзката „ качество–цена “. Настояваме в най-кратки периоди за институционална ангажираност с информация и съответни ограничения на всички органи, които могат по закон да реализират регулаторни дейности.

Ускорението на инфлацията, подбудено към днешна дата в огромна степен от спекулата в цените, води до спад на действителната работна заплата, респективно в покупателната дарба и доста усилва броя на „ работещите небогати “. Страната ни няма потребност от такива процеси, изключително в светлината на все по-нарастваща нужда от действителна конвергенция в приходите на българите по отношение на средноевропейските стойности с оглед идното влизане на България в еврозоната.

КНСБ упорства за навреме предприемане на горепосочените и други сходни ограничения. Всички артикули, които влизат в категорията „ малоценни богатства “, би трябвало да бъдат обект на сериозен надзор и проверка от позиция на ценообразуването им. Според нас, в случай че тези оферти бъдат взети поради от регулаторните органи, ще се изсветли методът на формиране на цените по цялата верига на доставка, което е доста значима стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната стопанска система.

В умозаключение КНСБ показва подготвеност за подпомагане при правенето на съответните ограничения, политики и начинания за битка с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка, като упорства в най-кратки периоди виновните институции и регулатори да вземат поради нашите оферти ", разясняват още от КНСБ.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР