КНСБ обмисля стачни действия в държавните висши училища заради ниски

...
КНСБ обмисля стачни действия в държавните висши училища заради ниски
Коментари Харесай

КНСБ обмисля стачни действия в държавните висши училища

КНСБ обмисля протестни дейности в държавните висши учебни заведения поради ниски заплати на преподавателите.

В бургаския университет " Проф. доктор Асен Златаров " те към този момент подписаха декларация с протестни претенции и обявиха подготвеност за ефикасна стачка през февруари на национално равнище.

Преподавателите са обезпокоени, тъй като не виждат, по думите им, явен ангажимент от страната за увеличение на приходите им, който да компенсира растежа на минималната работна заплата.

От синдиката напомнят, че в бюджета за тази година няма заложни средства за по-високи заплати на експерти и откриватели, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени.

Те упорстват заплащането на асистентите да бъде 2200 лв..

" Винаги сме в протестна подготвеност. Минимална заплата за помощник 2200 лева, като за висококвалифицираните експерти, които са със надлежно висше и приблизително обучение в проценти от 1,15 до 1,6 за просветителна степен " Магистър ", съобщи доцент Полина Милушева, Университет " Проф.д-р Асен Златаров " -Бургас.

" Като основен помощник в университета заплатата е 1810 лева Трудът е извънредно огромен, който е положен и мисля, че заплатата би трябвало да бъде увеличена ", добави доцент Моника Обрейкова, Медицински факултет, университет " Проф.д-р Асен Златаров " -Бургас.

" Те желаят да се развиват, да бъдат преподаватели, само че несъмнено ниските заплати, които са във висшите образователни заведения ненапълно демотивират по-нататъшното развиване на тези младежи ", сподели още проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор в Университет " Проф.д-р Асен Златаров " -Бургас.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР