КНСБ излезе на протест и започна национална акция под наслов

...
КНСБ излезе на протест и започна национална акция под наслов
Коментари Харесай

КНСБ на протест: Да защитим доходите от инфлацията и работните места

КНСБ излезе на митинг и стартира национална акция под наслов „ Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Основните претенции на синдиката са повишение на приходите и предприемане на ограничения за преодоляване на инфлацията и излизане от икономическата рецесия. Синдикатът ще организира поредност от митинги в границите на месец в разнообразни региони на страната.

Нашият митинг, анонс и претенции касаят всички, които са се устремили към властта и желаят да я упражняват. Ние няма да се уморим да желаеме от нашите ръководещи да пазят българския интерес в Брюксел. Няма по какъв начин България да одобри и да направи това, което е записано в Плана за възобновяване и резистентност в две основни промени, касаещи зелената договорка, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той акцентира, че едната промяна е понижаване с 40% на въглеродните излъчвания през 2026 година по отношение на 2019 година „ Това най-отговорно настоявам е невероятно да стане към този момент, тъй че някой би трябвало да го предоговори – президентът ли ще бъде, служебният министър-председател ли, новият министър-председател ли, който и да е той, някой би трябвало да го предоговори, другояче миньорите са на стачка “, заяви той.

По думите му всички европейци са видели, че без въглища не може. „ Можехме като ги заменяхме с съветски газ, оказа се, че съветският газ е по-опасен от въглищата “, съобщи Димитров.

Втората промяна, която съгласно него би трябвало да се отстоява в Брюксел, е да не се стартира либерализацията на цената на ел. силата за бита от 1 януари 2023 година „ Тоест контролираната цена за бита, която знаете какъв брой е сега, и какъв брой пъти е по-ниска от тази, която е за свободния пазар за небитовите консуматори, в случай че няма смяна в Плана за възобновяване и резистентност написа, че от 1 януари 2023 до края на 2025 година до 36 месеца би трябвало просто да се изравни “, сподели той.

Президентът на КНСБ е безапелационен, че всеки, който сега се бори за властта, би трябвало да бъде попитам тези два въпроса ще бъдат ли изменени и по какъв начин. „ От на следващия ден започваме среща с партиите “, разгласи Димитров и посочи, че става въпрос за обединенията, които дават поръчка, че ще влязат в Народното събрание след изборите на 2 октомври.

Пламен Димитров добави, че от КНСБ постоянно са били за влизането на България в еврозоната и то час по-скоро, и изясни, че митингът се организира в този момент, в изискванията на предизборната акция, с цел да могат да чуят всички претенденти какво чакат българските работещи жители от тях. „ Ние не се борим за власт “, сподели той и добави, че досега в предизборните стратегии на политическите обединения има много клишета.

На въпрос на БГНЕС с коя политическа групировка КНСБ ще се срещне първо, Димитров отговори: „ Няма някакъв ред на срещите, съгласно графиците им. Но ще се срещнем с всички политически партии, които имат късмет да влязат в Народното събрание преди изборите, т.е. до края на идната седмица. “

Исканията на синдиката от служебното държавно управление са 140 млн. актуализация на Бюджет 2022 година за приходите, спомагателни средства, с цел да могат всички, на които заплаща държавното управление, да получат приходи на годишна база, обезщетени с инфлацията, енергийно бедните да бъдат удвоени. Димитров съобщи, че КНСБ ще влезе в директен конфликт и с работодателите по някои тематики, само че и с демократичните икономисти, които настояват, че би трябвало да се затегнат приходите. „ Ние тъкмо противоположното твърдим – би трябвало да затягаме другите кранчета “, счита той.

Евгени Янев, който е на митинга, сподели пред БГНЕС, че главното, за което стачкува, е за отбрана на приходите и на работните места. Мъжът е безапелационен, че хората, които са енергийно небогати и в действителност имат потребност, би трябвало да получат помощ от страната, с цел да посрещнат потребностите си и да водят естествен живот.

„ Очакваме новия парламент след изборите да чуе нашите претенции, които не са нови, и новото държавно управление, несъмнено “, съобщи Светла Тонева. Жената акцентира, че ще продължи да стачкува, в случай че би трябвало и всеки ден, до момента в който настояванията на хората не бъдат чути от ръководещите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР