Книгата Неверест“ не е само разказ за една дръзка мечта,

...
Книгата Неверест“ не е само разказ за една дръзка мечта,
Коментари Харесай

Неверест - 4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите

Книгата „ Неверест “ не е единствено роман за една дръзка фантазия, трансформирала се в неповторимо премеждие. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които вземат решение да изпитат силите си посред свирепата сцена на океана.

Експедицията на Максим и Стефан Иванови стартира на 14 юни 2020 година от Португалия, а задачата им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски благи (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, основана от личните им ръце. Хиляди хора по света със спотаен мирис наблюдават всяко загребване, всяка прогноза за идващ вихър или техническа щета на борда.

След сполучливото корабоплаване на първата океанска гребна експедиция за България, тя се трансформира в знак на свободния дух. Преминава граници и потвърждава, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и устрема да побеждаваш себе си.

Максим и Стефан Иванови са дейни покровители на акцията „ Да! За живот! “ на Министерството на здравеопазването, която има за цел да подтиква донорството на органи след гибелта за животоспасяващи трансплантации.

„ Постоянството, силата на духа и позитивната им настройка им помогнаха да стигнат до края на това премеждие “

Ралф Тюин, нееднократен международен първенец в океанското гребане; наземен навигатор на НЕВЕРЕСТ

„ Тези двама мъже потвърдиха, че човек е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите му. “

Виктория Димитрова, международен първенец по гребане и треньор на Максим и Стефан



Максим и Стефан Иванови са наследник и татко, които обичат да пътешестват, да провокират себе и да живеят отвън коловозите. Без никакъв опит в гребането, градежа на лодки и мореплаването те построяват в гаража си в София океанската гребна лодка НЕВЕРЕСТ, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 година Експедицията им бе отдадена на идея, която има за цел да подтиква повече хора да подаряват органи след гибелта, които да се употребяват за животоспасяващи трансплантации.

С сполучливото довеждане докрай на своето корабоплаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Максим Иванов е роден на 25 август 2003 година в Бразилия. Макс е гимназист в ЧСУ „ Свети Георги “ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с другари.

След експедицията Макс е вписан в книгата „ Рекордите на Гинес “ с два върха за: „ Най-млад гребец, прекосил океан “ и „ Най-млад гребец в двойка, прекосил океан “.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 година Финансист по обучение. Управляващ сътрудник на финансовия бутик Challenger Capital Management, а преди този момент - общоприет шеф на Citibank за България.

През 2011 година става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 година сполучливо приключва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра. Обича природата и провокациите.

Отзиви:

„ Преборихте се с океана, необикновено, вие сте горделивост и ентусиазъм за милиони българи! “ - е едно от хилядите отзиви, оповестени в обществените мрежи

" Когато Стефан и Макс ми споделиха концепцията си да прекосят Атлантика на гребла, надали осъзнаваха главната заплаха в това начинание - необратимото пристрастяване към приключенията, които предлага океана. Не навигационните принадлежности, а фантазиите които бяха трансформирали в собствен компас, ги преведоха сполучливо през стихията. "

Капитан Валери Петров, наземен навигатор на „ НЕВЕРЕСТ ”

" Споменаваме най-често думата „ върхове ", когато разгорещено приказваме за презокеанското премеждие на Максим и Стефан, само че то надалеч, надалеч надвишава това значение. Експедиция „ НЕВЕРЕСТ “ ни сервира на тепсия най-брилянтния образец на подражателство по какъв начин едни концепция, визия и план могат да създадат един цялостен народ благополучен и стимулиран. Няма различен подобен случай в най-новата българска история. И евентуално няма и скоро да има, макар че съм безвъзвратен оптимист по природа. "

Максим Бехар, публицист и ПР експерт

" България не е имала огромно и същинско морско достижение от доста години насам, до момента в който Макс и Стефан не направиха това корабоплаване през океана, в чийто триумф в никакъв случай не съм се съмнявал. Перфектната подготовка, професионализма по време на корабоплаване и положителната организация са наложителни предпоставки за триумф и те ги осъществиха по най-хубавия метод. "

Капитан Николай Джамбазов, мореплавател и създател на книгата „ С Тангра против вятъра “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР