Книгата “Чекпойнт от Жан-Кристоф Рюфен, съосновател на Лекари без граници“,

...
Книгата “Чекпойнт от Жан-Кристоф Рюфен, съосновател на Лекари без граници“,
Коментари Харесай

Войната в Югославия през една различна гледна точка - в романа Чекпойнт от Жан-Кристоф Рюфен

Книгата “Чекпойнт ” от Жан-Кристоф Рюфен, съосновател на „ Лекари без граници “, ни придвижва в зимата на 1995 година Малък ескорт с филантропична помощ се движи от Франция към Какан в разкъсваната от война Босна и Херцеговина – в охраняваните от Сини каски рудници край града са намерили леговище няколкостотин бегълци от войната, застрашени да станат жертви на етническо пречистване.
Мисията, ръководена от слабохарактерния Лионел, включва още четирима души, до един прекомерно разнообразни от нормалния облик на филантропичния служащ. Това са спореният и загадъчен Вотие, двамата някогашни военни Марк и Алекс, самите те до неотдавна част от мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Какан, и младата Мод, която – макар заобикалящия я мачизъм – се трансформира в привлекателен център на групата. Един по един нейните спътници стартират да ѝ разкриват скритите рани на съществуването си – и същинската природа на своя товар.
Благодарение на богатия си опит в „ Лекари без граници “ и „ Акция против глада “, Рюфен построява ярки и достоверни облици, разкриващи дълбокия психологизъм на участниците в филантропични задачи, а (въпреки безспорната историчност на повествованието) съответният спор остава на втори проект:
“В това към този момент далечно минало има нещо от нашето настояще и, притеснявам се, доста от нашето бъдеще. Тази война е единствено образец за хаоса, без някаква африканска или азиатска екзотика да ни дистанцират от страстта. Това е Европа, която се раздира, Европа, където всички са решили да се въоръжават, с цел да се пазят от опасността, която се опасяват да понесат. "  
Хуманитарните задачи постоянно остават в историята като част от статистиката за една война. Фокусът рядко пада върху човешките истории на хората, решили непринудено да рискуват живота си в името на спасението на беззащитните жертви. Новата книга в каталога на издателство “Парадокс ” - “Чекпойнт ” от Жан-Кристоф Рюфен - насочва светлината на прожекторите точно върху тях.
Жан-Кристоф Рюфен (1952 г.) е френски доктор, филантропичен деятел, посланик, публицист и академични учител. Медицинската му кариера стартира като стажант в неврологичното поделение на Салпетриерата, което по-късно оглавява, и продължава в лечебни заведения Париж, Нантер и Сент-Антоан. Рюфен е измежду пионерите на “Лекари без граници ”, където управлява многочислени задачи в Източна Африка и Латинска Америка, а по-късно става и заместник-председател на организацията. Богатата му биография на филантропичен чиновник продължава като медицински шеф, а по-късно и шеф на “Акция против глада ”, началник на френския Червен кръст, както и на организацията “Спешна помощ ” в Косово.
В хода на богатата си дипломатическа кариера, той е културен аташе в Бразилия, френски дипломат в Сенегал и Гамбия, както и началник на филантропична задача в Босна и Херцеговина, където освобождава единайсет френски заложници от “Спешна помощ ”, арестувани от босненски сърби.
Литературното му творчество е въодушевено от над двайсетгодишната му работа за разнообразни филантропични неправителствени организации в Никарагуа, Афганистан, Руанда и на Балканите. Богатият му опит и елегантният му жанр му донасят редица награди, измежду които Гонкур за първи разказ, Гонкур, Интералие, Медитеране, медал на Почетния легион и доста други. Член е на Френската академия от 1997 година.
Романът „ Чекпойнт “, отличен с премията Гран Темоен, вкарва читателите в следващото вълнуващо премеждие на филантропичен ескорт, този път отправил се на помощ на бежанци от войната в Босна и Херцеговина в изискванията на разпадащата се Югославия, защитавани от отряди Сини каски на Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР