Книга: Тед Чанг - Историята на твоя живот и други

...
Книга: Тед Чанг - Историята на твоя живот и други
Коментари Харесай

Фантастичният Тед Чанг

Книга: Тед Чанг - " Историята на твоя живот и други разкази " Цена: 22 лева Издателство: " Колибри "
" Целите ни може да са безкористни, само че това не ги прави мъдри. Дали хората в действителност са избрали правилния път, като са решили да стартират да живеят надалеч от пръстта, от която са направени ", пита Тед Чанг във " Вавилонската кула " от 1990 година, една от първите му оповестени и награждавани истории.

По-рано през юли излезе сборникът " Историята на твоя живот и други разкази ", с който прозата на американския създател Тед Чанг, постоянно описван като един от най-основополагащите създатели на актуалната фантастика, най-накрая публично влиза в първи контакт с българския четец. Едноименният роман е и този, с който Чанг е най-добре прочут на необятната публика - " Историята на твоя живот ", приспособен от режисьора Денис Вилньов във кино лентата Arrival ( " Първи контакт " ) с Ейми Адамс.

Чанг е роден през 1967 година в Ню Йорк в семейство от китайски генезис, емигрирало по време на гражданската война в Китай през втората половина на 40-те години. Започва да разгласява в самото начало на 90-те години и от този момент известността му измежду читателите непрестанно пораства макар дребното му оповестени разкази и повести, обединени в едвам два сборника, от 2002 и 2019 година Настоящото издание събира осем от осемнадесетте му истории, както и бележки на създателя по основаването им.
Реклама
В разказите си Чанг се пробва да разбере обстановката, в която индивидът се е сложил самичък: " Колкото до днешната ни културологична връзка с технологията, мисля, че най-голямата смяна е навлизането на обществените мрежи. Предоставили сме телевизионно шоу на всеки субект и към момента се опитваме да разберем следствията от това ", споделя Чанг пред GQ през 2019 година " Големият проблем е, че няма никаква регулация, не знаем доколко това е облекчение или бъг в системата ни. "

Според Александър Попов, основател на дългогодишното онлайн списание за фантастика ShadowDance, прозата на Тед Чанг съчетава някои от най-хубавите черти на класическата научна фантастика с тънко чувство за въпросите, които вълнуват индивида през днешния ден. " Той постоянно задълбочено вниква в научната материя, от която изприда разказите и повестите си. Използвам глагола " изприда ", тъй като неговото писане в действителност е майсторско. Всяка фраза е деликатно премислена и има значима роля, тъй че хем науката да оживее по един трогателен и наличен метод и да бъде забавна сама по себе си, хем да отвори пространство за интелектуално откривателство, което е по-необятно от чисто научното знание в един доста човешки проект. "

Попов и преводачът на разказите Владимир Полеганов преподават курса " Как се чете научна фантастика " в Софийския университет и шеста поредна година разискват със студентите " Историята на твоя живот ". " Всеки път откриваме нови дълбочини в нея. Нищо чудно, че Чанг разгласява толкоз рядко, чакането изцяло си заслужава. " Последното есе на Чанг, провокативно озаглавено, излезе в New York Times преди три години.

За Полеганов е извънредно значимо, че във време, в което романът господства книжния пазар, а жанровата литература постоянно прераства в безкрайни поредици, Чанг остава предан на повестта и описа. " Доказателство, че без значение какъв брой огромна е концепцията или какъв брой бездънен е философският въпрос в сърцето на описа, положителният публицист може да откри място за тях и на напълно дребна територия. "
Реклама
В историите му ежедневното постоянно е на крачка от безконечното и новото. " Чанг населява пространство, където научната фантастика на Азимов се среща с погледа на Борхес ", споделя преводачът. Според него писателят основава истории, чиито завои и обрати човек не може да планува, тъй като Чанг работи с централния за поезията и фантастиката инструмент на чувството за знамение. " Постоянна негова тематика е разширението на света и провокациите пред човешкото знание, които следват от това. Друга тематика, която е забележима в най-малко две от творбите в сборника, е езикът - неговите граници и благоприятни условия. "

За Полеганов има и още аргументи Чанг да е централно име във фантастиката през последните 30 години - комбинацията от явен и стегнат език и огромни хрумвания . " Икономичността на езика, наситеността на концепциите и яркостта на облиците са по едно и също време предизвикателство и наслаждение за преводача. За читателя, уповавам се, ще е единствено второто. "
Тед Чанг на премиерата на кино лентата Arrival (2016), основан по неговия роман " Историята на твоя живот " Източник: Shutterstock Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР