Книга: Михаил Зигар - Всички са свободни. Русия една секунда

...
Книга: Михаил Зигар - Всички са свободни. Русия една секунда
Коментари Харесай

Как изглежда Русия секунда преди Путин

Книга: Михаил Зигар - " Всички са свободни. Русия една секунда преди Путин, или какво се обърка, по какъв начин и за какво " Издателство: " Жанет 45 " Цена: 25 лева Превод: Здравка Петрова 442 страници
В средата на 90-те съветският президент Борис Елцин закусва по еднакъв метод: в 10 ч. с яйца на очи, 50 грама черен хайвер, бородински самун и чаша водка, a обядът следва час по-късно. Книгата " Всички са свободни " на Михаил Зигар се занимава както с световните събития към разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и основаването на модерна Русия, по този начин и с баналните, само че знакови елементи в всекидневието на Кремъл.

Михаил Зигар е опозиционен съветски публицист и документален режисьор, който работи до последно в свиващата се медийна независимост в страната. В момента живее в Берлин. " Всички са свободни " е единствено една от книгите, които той посвещава на актуалната история на Русия - преди този момент известност намират " Газпром. Новото съветско оръжие ", издадените и на български " Владимир Путин. Неизбежните войни " и " Империята би трябвало да почине ".

" Всички са свободни " излиза на съветски през предходната година, месеци преди войната на Русия в Украйна, а в хода на изследванията са интервюирани над 100 души. " Сигурен съм, че доста от събеседниците ми ме лъжеха напълно откровено, като смятаха, че споделят чистата истина ", написа Зигар в увода. " А в случай че някои са си измисляли умишлено - какво да се прави. Техните легенди също са част от историята. "
Реклама
Книгата му е скъпа поради опцията да си подредим на пръв взор безредните събития в Русия, а с нов звук звучат и редовете, отдадени на последния руски водач Михаил Горбачов, който умря на 30 август, мотив за нова вълна на разбори и оценки на спорното му политическо завещание.

Според Красимир Лозанов от " Жанет 45 " Зигар написа по тематика, по която има доста записки и документални книги, само че го прави по друг метод - събитията звучат съвсем като авантюристичен разказ, с препратки към Александър Дюма. " Историческият материал е поднесен по този начин, че читателят от първата и до последната страница да не си поеме мирис - замайващ темп, напрежение, същински съспенс, миксиран с тънка подигравка и комизъм, съчетани с ужасяващи парадоксални детайлности. И всичкото това разгърнато в строги исторически рамки, без те да бъдат изкривени в каквато и да е посока ", споделя Лозанов, който е живял и работил в Русия и следи опозиционните гласове в страната.

Зигар стартира от 1995 година Тогава Борис Елцин се среща с американския президент Бил Клинтън, малтретиран е от сърдечни проблеми, които се пробва да скрие. Предстоят избори, в които Елцин има рейтинг едвам 8%, ще се сблъска със соцносталгика Генадий Зюганов и това изисква готовност на вотовете, които могат да бъдат купени, което пък му коства от ден на ден спорове с уверените демократи. Междувременно страната е раздирана и от терористичните дейности на чеченския водач Шамил Басаев. Зигар преглежда идната 1996 година и президентските избори тогава като основни за по-нататъшното развиване на страната.

Зигар загатва за нереформираността на политическия хайлайф и с къса глава за концерта на Дейвид Боуи в Кремълския замък през същата година - малко от VIP гостите имат концепция кой е индивидът на сцената, а Боуи си потегля отчаян от апатичната аудитория.
Реклама
Дали тъй като създателят е отделил на живота на Путин други писания, фигурата му като цяло отсъства от описа.

Историята включва и доста персони, които гравитират към мощните на деня, само че имената им не са необятно познати. Във фокуса попадат и културни феномени, които ще породят асоциации с посттоталитарната действителност и в България: телевизионната реклама става феномен през 90-те, защото не е съществувала преди този момент, а известността е единствената причина тя да провокира доверие и да прокарва избрани политически формулировки в публичното схващане. Кампанията на Елцин се концентрира върху това, че в случай че не бъде определен той, руският модел ще се завърне, само че и че също по този начин комунистическата партия на съперника му Зюганов ще желае да анексира Крим - нещо, което въпреки всичко се случи при ръководството на Путин през 2014 година Елцин непрекъснато редува реформистки и популистки политики - след следващия инфаркт архивни фрагменти са предавани по малкия екран като настоящи.

За Лозанов е скъп методът, по който Зигар свързва многочислени минисюжети в строен роман. " Това ни прави непосредствени участници в процеса. Всеки, който прочете " Всички са свободни ", надали към този момент ще може да мисли този интервал по различен, друг метод - толкоз магнетичен е Зигар като повествовател. "

Според Лозанов схемите, по които се движи съветската политика, ще основат и някои асоциации: " Спомням си по какъв начин преди години хиляди български фенове бяха мощно увлечени по съветския сериал " Бригада " - свръхувлекателен бандитски киноразказ за същия този исторически интервал, средата на 90-те. " Всички са свободни " прави нещо сходно, само че към този момент не с измислени, а с същински герои. Герои или " герои ", това читателят самичък ще реши. Аз персонално доста се смях, до момента в който четох тази книга. И все си споделях - не, не може да е правилно, няма по какъв начин. Но се оказва, че всичко е правилно. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР