Книга: Луиз Глик - Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. Медоулендс.

...
Книга: Луиз Глик - Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. Медоулендс.
Коментари Харесай

Луиз Глик пише за отделния човек, не за тълпите

Книга: Луиз Глик - Триумфът на Ахил. Дивият Ирис. " Медоулендс ". Издателство: ДА Цена: 20 лева
Тази зима в книжарниците се появи романът " Годините " на, само че читателите имат опция да опознаят и друго международно име, съвсем незнайно у нас - Често решенията на Шведската академия основават полемики: от разногласия дали е заслужен да бъде отличаван за литература до догадки за какво журито взема решение да награди създател, за който съвсем никой не е чувал - (2021). Когато през 2020 стана ясно, че оценката отива при Луиз Глик, консенсусът на литературната общност, изключително в Съединени американски щати, беше, че това самопризнание е справедливо и дълго чакано.

Вече имаме шанса да разберем за какво. Издателството за лирика " ДА " пусна първото българоезично издание с поезията на родената през 1943 година в Ню Йорк Луиз Глик.

Книгата е ударна среща със стихотворенията ѝ. Преводачката Надежда Радулова ги разказва като " по едно и също време мъчително чувствителни и режещо хладни ", а в самите текстове, постоянно в свободен стих, участват тематики като публичните безпокойства в Съединени американски щати, фамилните контузии, религията в актуалния свят, несъответствието сред природата и техническото развиване.
Реклама
Изданието включва три от най-отличаваните ѝ стихосбирки, които ни разрешават да наваксаме с значимостта и дълбочината на написаното от Глик. Тук ще намерите наградената с Националната премия на американската литературна рецензия " Триумфът на Ахил " (1985), удостоената с " Пулицър " " Дивият Ирис " (1992) и " Медоулендс " (1996), въодушевена от сюжета на мита за Одисей.

" Триумфът на Ахил " и " Дивият Ирис " са преведени от Надежда Радулова, а Калоян Игнатовски е преводач на " Медоулендс ".

Изданието включва послеписи от тях, както и нобеловата тирада на Глик - необичаен късмет да се докоснем до визията ѝ за света и литературата, като се има поради, че тя рядко има медийни изяви. Наградата не промени това. " На тези от нас, които пишат книги, евентуално им се желае да имат многочислена аудитория. Други поети обаче не се стараят да доближат до доста хора в пространствено измерение, както е в цялостната зала. " Глик приема премията като знак на почитание към тези, които имат " съкровен, самостоятелен глас ", градят публиката си постепенно и поредно: " По непонятен метод тези читатели постоянно идват поотделно, един по един. "

Последните месеци бяха мощни за учреденото от Силвия Чолева издателство " ДА ": в книжарниците се появиха още " До края на гибелта " на Ани Илков, " Въображаеми градини " на Галина Николова, " По пътя към морето " на босненския създател Хаджем Хайдаревич.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР