Кметство Ослен Криводол приключи изпълнението на Проект „Изграждане на детски

...
Кметство Ослен Криводол приключи изпълнението на Проект „Изграждане на детски
Коментари Харесай

Детски център за екологично обучение съградиха в Ослен Криводол /снимки/

Кметство Ослен Криводол завърши осъществяването на Проект „ Изграждане на детски център за екологично образование в с. Ослен Криводол и укрепване на връзката дете-природа “. Той беше утвърден за финансиране при започване на тази година в състезанието на тематика „ Обичам природата - и аз участвам”, проведен от Министерство на околната среда и водите и от Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда в границите на Националната акция „ За чиста околна среда - 2021 “. Освен с целеви средства в размер на към 10 хиляди лева, планът е осъществен с парични дарения и с непринуден труд на жителите на мездренското село.
Детският център е построен в двора на кметството и е с повърхност към 1400 кв. м. Дейностите по плана включват:
• Почистване на терена от клони, шубраци, листа и замърсявания от строителен и битов характер;
• Почистване на мястото, предопределено за опитно поле и засаждане на към 25 най-вече диви плодни дръвчета, подобаващи като поставка за ашладисване;
• Почистване на шадравана; запълването му с хумус и пръст и оформянето му като могила, върху която са засадени билки - невен, лавандула, култивиран чай, мента, риган, здравец; облицоването му с каменни плочи и оформяне на пътека към него;
• Почистване и възстановяване с нови каменни плочи на съществуващия извор;
• Изграждане на армирана бетонова площадка и облицоването ѝ с каменни плочи;
• Монтиране на дървена беседка, предопределена за образователен център на открито;
• Монтиране на 4 пейки за отдих и създаване на 3 навеса, вид „ Пергола “ над тях;
• Почистване на съществуваща пътека и създаване на нови алеи с каменни плочи, които водят до извора и до билковата могила;
• Изграждане на компостер, в който ще се събира цялата органика и зелени битови боклуци от двора на кметството и от селото. Готовият компост ще се употребява както за торене на дръвчетата и билките в еко центъра, по този начин и от жителите на селото;
• Монтиране на 11 къщички за птици в региона на центъра и на 7 декоративни дървени кошчета за боклук;
• Предстои да бъдат инсталирани осведомителни табели с цветни фотоси и информация за билките, дърветата, птиците и животните в региона.
„ Благодарение на този план, от едно занемарено и обрасло с плевели пространство, дворът на кметството се трансформира в хубав и мечтан ъгъл за отдих на жителите и гостите на селото, показа кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов. Целта на плана е посредством основаването на един достоверен естествен център, построен от естествени материали - камък и дърво, да се приобщи младото потомство към действия, свързани с опознаване, запазване и грижа за околната среда.
Изграждането на сходен жанр центрове ще помогне на децата да се завърнат към Природата и към Земята. Така те ще се научат да отглеждат билки и да ашладисват овошки, да се грижат за храната си. Ценното е, че ще следят и вземат участие в кръговрата, като компостират органиката от растенията, която откакто се трансформира в тор още веднъж ще употребяват, с цел да подхранят растенията. Ще се научат да разпознават другите билки и да знаят защо да ги употребяват. Но най-важното е, че ще си основат потребни трудови привички и ще заздравят връзката си със Земята.
Този еко център в действителност стана доста хубав, само че това, което го прави още по-ценен, акцентира Роман Иванов, е доброволното присъединяване, което взеха жителите на селото. Някои помогнаха с труда си, други - като подариха парични средства. Изказвам голямата си признателност на всички, които помогнаха с непринуден труд за построяването на центъра, както и на всички, които направиха парични дарения и по този метод също станаха съпричастни към плана.
Специални благодарности на инж. Веселин Живков, който създаде безплатно градивно мнение за лека сграда, вид беседка, както и на Националния природонаучен музей в лицето на София Господинова, които ни предоставиха осведомителни табла и нагледни материали.
Спокойно можем да кажем, че Ослен Криводол към този момент има едно красиво, умерено и чисто място, което с изключение на за образование на децата, можем да използваме и за отдих и разходка. Да ни е честито и разгадавам на съзнанието на жителите на селото, че това място още дълго ще се резервира толкоз чисто и красиво, каквото е в този момент “, сподели в умозаключение Роман Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР