Кметицата Йорданка Фандъкова за пореден път се оказа под обстрел

...
Кметицата Йорданка Фандъкова за пореден път се оказа под обстрел
Коментари Харесай

Фандъкова под атака от Шишков и Бонев - за жълтите павета

Кметицата Йорданка Фандъкова за следващ път се оказа под обстрел - от няколко страни - за неуспеха с пренареждането на емблематичните жълти павета в центъра на София.

Вчера в ефира на бТВ огън откри служебният районен министър Иван Шишков. Той означи, че за месец и половина не е получен отговор от Столична община за какво се бави ремонтът и къде е казусът - в плана, в строителството, или някъде другаде. Служебният министър насочи и покана към Фандъкова да създадат дружно ревизия на паветата.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обаче отвърна на огъня нощес, като първо напомни, че Шишков бе отхвърлен като основен проектант на регион " Триадица " след гибелта на дете от нелегално подложен кабел в преместваем обект. И натърти, че всички тези обекти са позволени точно от Шишков. А за паветата означи:

" Съвсем комфортно, в седмицата, в която арх. Шишков беше всекидневно подложен на критика за изчезналата поддръжка на републиканските пътища, той реши да направи инспекция на разместените жълти павета. Причината – не бил схванал дали казусът е в строителя или в плана. Проблемът на жълтите павета, на неподдържаните автомагистрали и на противозаконните кабели-убийци е в некадърниците, които не си правят работата, господин министър. "

На тази имитация пък реагира гражданската организация " Спаси София ", която в този момент се трансформира в партия отпред с самостоятелния общински консултант Борис Бонев. Те цитират репликата за " некадърниците " на Георгиев и означават, че той е член на партията, управлявала в София към този момент 17 години.

" Явно му се желае да не помни и че:

Те направиха търга и избраха строителната компания.

Те подписаха контракта и избраха надзора, който очевидно го няма.

Те не глобяват компанията,

Те носят цялата отговорност, колкото и да бягат от нея! "

Днес сутринта пред Народното събрание, паралелно до Фандъкова, Шишков бе доста по-умерен - и съобщи, че би трябвало всички институции да работят дружно за довеждане докрай на ремонта.
 Фандъкова и Шишков. Снимка Веселин Боришев
" Това, че сега Столична община вършат проучвания и разбор на технологията е извънредно добре. Не се върви на правилото „ проба-грешка “, а се прави разбор. Аз мога да кажа, че през днешния ден съм удовлетворен от това, което чух. В първия миг, в който е подготвен тестовият сектор, ще отидем да забележим тестът на паветата ", разяснява служебният министър.

Кметицата пък означи:

" Жълтите павета бяха подредени безобразно и би трябвало да бъдат пренаредени. Аз споделих това в самото начало. Те не просто са знак на София, те са знакът на София и аз персонално няма да позволи повече опити. “

Всъщност в самото начало Фандъкова твърдеше, че всевъзможни рецензии против нареждането на паветата са " операции ". След изказванията, че служащ е счупил паве (със статут на културна ценност), кметицата в началото отхвърли това да се е случило. Призна проблем едвам когато се появиха недвусмислени фрагменти, показващи унищожаването на павето, след което наложи 100 000 лв. санкция на фирмата-изпълнител ( " Трейс Груп Холд " ), която обаче получава над 15,7 млн. лева за цялостния ремонт на тази част от центъра. 

От " Трейс " признаха, че нямат концепция по какъв начин тъкмо да пренаредят жълтите павета. Днес Фандъкова обясни още, че в този момент ще се тества нов способ на редене на площадката, на която се съхраняват паветата. И предложения Шишков да огледат тестовата площадка, а служебният министър с подготвеност одобри поканата.

Освен към този момент укротеният Шишков обаче на днешната " инспекция " пристигна и самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Той се опита първо да подари на Фандъкова " Наръчник на павьора ". 

" Нека ви кажа нещо! ", помоли кметицата.

" Кажете! "

" Нека ви кажа, тъй като желаете да ставате кмет - кметът не е... "

Тук обаче Бонев я прекъсна и останалата част от репликата на Фандъкова не се чу. Той за следващ път настоя, че желае " София да се ръководи добре ". А тя се обърна и си потегли.



В последната седмица Бонев е остро подложен на критика от столичани поради своята поддръжка за новите билети и карти в градския превоз на София и наложителната валидация.

Сблъсъци с Фандъкова и ГЕРБ измежду сходни рецензии са честа процедура на общинския консултант, който още от първото съвещание на сегашния СОС през 2019 година бе подложен на критика, че дискретно поддържа ръководещите.

Тогавашният кандидат-председател на СОС Елен Герджиков бе определен с един глас повече от тези на ръководещите в неизвестен избор - глас, който най-вероятно е пристигнал от Бонев. Независимият общинар обаче отхвърли да удостовери дали е дал своя вот в поддръжка на ГЕРБ, разгласи, че това няма значение, и че няма късмет да ги поддържа в СОС.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР