Кметът Здравко Димитров обсъди с министъра на околната среда и

...
Кметът Здравко Димитров обсъди с министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Зико на среща с Борислав Сандов, обсъдиха проекти за подобряването на въздуха в Пловдив


Кметът Здравко Димитров разиска с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов ограничения за възстановяване качество на въздуха. Срещата бе инициирана от кметовете на 4-те най-големи града София, Пловдив, Бургас и Варна. На нея предпочитано бе коментиран първият Национален механизъм за вложения в възстановяване на качеството на въздуха, който страната счита да осъществя с национално финансиране.

По този метод ще се даде опция на общините да аплайват по главните ограничения за възстановяване на въздуха с съответни планови оферти. Министър Сандов акцентира, че механизмът ще бъде финализиран незабавно след приемане на държавния бюджет, а съществени цели в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива на общински здания (училища, детски градини, обществени и културни институти), облагородяване на междублокови пространства и закупуване на електрически автомобили за разчистване и миене на обществени пространства.

Всички кметове оповестиха своята планова подготвеност и подчертаха, че финансирането от националния бюджет ще е основно през 2022 година, в която още няма финансиране по новата стратегия „ Околна среда “ 2022-2027 година и по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Община Пловдив има подготвеност да предложи планове свързани с озеленяването на нови площи и премахването на така наречен " кални петна ", съобщи по време на срещата кметът Здравко Димитров. Той разясни, че общината към този момент е картографирала тези площи и те обгръщат близо 160 хиляди кв. м. „ И сега работим по възобновяване на техническата база на общинското дружество " Чистота " и ще продължим със закупуването на уреди за автоматизирано измиване “, изясни кметът, който уточни, че в последните 3 години измитите обществени площи са увеличени с 36%.

И четирите най-големи града в България рапортуваха понижение на средногодишните концентрации на ФПЧ в последната година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР