Кметът Йорданка Фандъкова връчи първата зелена карта“ за инвеститор в

...
Кметът Йорданка Фандъкова връчи първата зелена карта“ за инвеститор в
Коментари Харесай

Столичната общинска агенция за инвестиции с нова услуга в подкрепа на бизнеса в София

Кметът Йорданка Фандъкова връчи първата „ зелена карта “ за вложител в София

„ Зелена карта за административно обслужване “ се назовава новата услуга, която СОАПИ ще дава на вложителите в София от 2022 година Основната цел е да се оказва подпомагане за самостоятелно административно обслужване на територията на Столична община на вложители, които са сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията, и на такива, които не са, само че дават отговор на изискванията. Специален акцент се слага и върху започващите новаторски предприятия, за които не са планувани общи насърчителни ограничения в нормативната уредба. С издаването на „ зелена карта “ за започващи компании СОАПИ слага стартъпите паралелно до стратегическите вложители в София.

Първите четири „ зелени карти “ бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Общата инвестиция на фирмите е в размер на 65 млн. лева

„ В тежките година на пандемия и на доста рецесии София продължава да резервира своята конкурентоспособност и това се дължи на бизнеса – както на стратегическите компании, по този начин и на започващите. Точно започващите новаторски компании основават екосистемите в града ни, резервират младежите в нашия град и за нас е доста значимо да ги поддържаме “ – сподели кметът Фандъкова, която връчи документите за „ зелена карта “ на „ София Мед “ АД и на стартръпа „ Елка.бг “.

„Общинската организация за вложения, която реформирахме преди няколко години, сътвори този нов инструмент като „ бърза писта “ за обслужване на инвеститори“ – съобщи също столичният кмет.

„ Високо ценим протегнатата ръка от администрацията, за всеки бизнес е значимо да има предвидимост и поддръжка “ – сподели финансовият шеф на „ София Мед “ Сергей Влайков. Компанията е производител на необятна гама валцовани и пресовани артикули от мед и медни сплави с огромно приложение в редица промишлености и в строителството. За „ София Мед “ следва нов капиталов план за 20 млн. евро, като огромна част от тях ще бъдат вложени в разширение на производството в областта на така наречен „зелени решения“.

„ Елка.бг “ е платформа за съпоставяне на цените на електрическата енергия, което разрешава на клиентите да избират доставчика си и да пестят пари. По думите на един от създателите на стартъпа Кремена Стоянова – поддръжката за плана първоначално му е извънредно значима. „ Вярвам, че дружно и с такива начинания можем да създадем една извънредно комплицирана и значима тематика по-разбираема за всички консуматори “ – съобщи госпожа Стоянова.

„ Инвеститорите, бизнесът имат потребност от две неща – правна сигурност и предвидимост. Такъв е смисълът и на „ зелената карта “, съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при връчването на документите на „ Кей Био Индъстри България “ ЕООД, които ще основат високотехнологичния промишлен парк „ Хемус “ в регион „ Кремиковци “, и на стартъпа „ Дексикон “ ООД, които оферират изцяло интегрирано решение за цифровизация в помощ на дребния и междинния бизнес.

„ Нашият екип има вяра, че това е верният път, и благодарение на страната, Столична община и Столичната общинска организация за приватизация и вложения можем да превърнем София в едно привлекателно място за започващи бизнеси и в привлекателно място за живеене “ – съобщи от Меглена Тушева от „ Кей Био Индъстри България “. Цвятко Събев от „ Дексикон “ заяви, че проектите на стартъпа са следващата година да привлекат още 2 млн. евро капитал.

„Дексикон“ е млада компания на по-малко от година, сега екосистемата се развива сносно, получихме 200 000 евро първична инвестиция и считаме следващата година да притеглим още 2 млн. евро капитал. Младата компания досега към този момент е получила инвестиция в размер на 200 000 евро.

„ Пандемичната обстановка докара до спад в стопанската система на страната, само че в София бизнесът продължава да влага и ние записваме въпреки и дребен стопански напредък “ – съобщи при връчването на първите „ зелени карти “ ръководителят на Надзорния съвет на СОАПИ Николай Стойнев. Изпълнителният шеф на организацията доктор Мария Христова напомни, че още от основаването си Столичната общинска организация за приватизация и вложения работи в поддръжка на бизнеса както с информация, по този начин и с самостоятелно административно обслужване и помощ за решение на съответни проблеми.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР