Кметът Владимир Георгиев, проф. Аксиния Джурова, директорът на Исторически музей-

...
Кметът Владимир Георгиев, проф. Аксиния Джурова, директорът на Исторически музей-
Коментари Харесай

Наближава откриването на Графичната база в Самоков

Кметът Владимир Георгиев, проф. Аксиния Джурова, шефът на Исторически музей- Самоков Веселин Хаджиангелов и уредникът на графичната база Радослав Генев разискаха подготовката за откриването. В момента не престават ремонтните действия, осъществявани от общинското дружество „ Строителство, ремонт и озеленяване.

Боядисват се стените, приготвя се помещението за изложба към базата. Предстои да бъде заменен балатума на пространствата, където ще се отпечатват графиките, а в останалите ще бъде изциклен и лакиран паркета. До момента е осъществен ремонт на пространствата, построена е нова отоплителна апаратура, сменена е електрическата система, сложени са нови осветителни тела в Графичната база и галерията към нея.



Предстои да се подреди обзавеждането в пространствата. Проф. Джурова съобщи, че ще подари книги за графика и история на изкуството, които ще бъдат сложени на специфични библиотечни рафтове. Обсъдено бе и оформянето на дворното пространство, като се взе решение, че най-удачното е да се заложи на настилка от речен камък. До септември би трябвало да приключат всички строително-ремонтни действия и да се завърши с подреждането и обзавеждането.

Идеята е на самото разкриване да бъдат поканени известни графици от страната и чужбина. След откриването, Графичната база ще стартира да действа, според признатата от Общински съвет идея. Има концепция да се учреди и премия за графика, която ще се връчва един път на две години. Учредяването й ще бъде препоръчано на Съюза на българските художници.

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР