Кметът на Варна Борислав Коцев коментира ситуацията с кризата със

...
Кметът на Варна Борислав Коцев коментира ситуацията с кризата със
Коментари Харесай

Благомир Коцев: До края на деня трябва да имаме нормален ритъм на сметосъбирането

Кметът на Варна Борислав Коцев разяснява обстановката с рецесията със сметоизвозването на доста места в града.

" От няколко дни това е един доста забележим проблем за Варна. От компанията дават пояснение, че имат развалени камиони - техника, която би трябвало да бъде ремонтирана в границите на няколко дни, само че не сеа съумели да го създадат предходната седмица. Тоест, от седем оперативни камиона три са били отвън редовност в дните четвъртък, петък и събота. От компанията настояват, че този брой камиони е задоволителен, само че съгласно контракта би трябвало да има от 7 до 11 камиона според от сезона. Този сезон е по-слабият, тъй че би трябвало да съумяват, до момента са успявали. Но това, което аз държа да се случи, е до края на днешния ден да ми дадат явен доклад по какъв начин върви услугата в засегнатите квартали. Особено в " Приморски ", който е най-засегнат от всички. Това са " Чайка ", " Левски ", Цветния квартал. Видяхте, че през вчерашния ден бяхме там на ревизия. Исках да видя на място за какво се затруднява компанията и по какъв начин компенсират обстоятелството, че тези три камиона са отвън строя. Днес до края на деня би трябвало да имаме естествен темп на сметосъбирането, защото трите камиона би трябвало да влязат в употреба още веднъж ", сподели той пред " Нова телевизия ".

" Това е контракт, който ние наследихме от 2021 година В първия ден ден, в който влязох в администрацията, това беше една от главните тематики, с които се захванах. Сметопочистването е една от най-чувствителните тематики за варненци. Да, те желаеха индексация на контракта си, защото той не е индексиран след последните инфлационни трендове. Имат усложнения явно с разноските, с повдигането на минималната работна заплата, което също подвига разноските на компанията. Ние влизаме в състояние, само че към този момент се въздържаме от сходни дейности, защото желаеме да се уверим, че такава индексация е нужна ", уточни кметът.

" Обсъждаме всички разновидности. Обмисляме както наказания, по този начин и преустановяване на контракта, само че първо желаеме да дадем опция на компанията да поправя това, което се случи през последните дни. Да забележим дали те имат желанието и потенциала да реагират на тези проблеми. Засега има от тяхна страна мощно предпочитание да се оправят с  казуса. Ще им дадем този късмет. Но санкцията ще бъде идната глоба, в случай че това се повтори, и по едно и също време с това ще мислим както за индексация, по този начин и за други предложения и за преустановяване на контракта. Кое от двете е по-удачно, ще преценим след няколко дни ", съобщи още Коцев.

" Има разнообразни спекулации по тематиката. Аз споделям всекидневно с компанията, чувствам, че те имат предпочитание да се оправят с казуса. Искрено се надявам, че това не е бойкот, макар че това необичайно съответства с отстраняването на нашия областен кмет на " Приморски " през вчерашния ден от Общинската изборна комисия. Да, имаше една политическа офанзива, която върви. Съдът ще се произнесе. Аз имам вяра,че решението не е вярно на ОИК, само че съдът ще се произнесе. Дадено е уверението, че през днешния ден до края на деня казусът ще бъде решен. Аз се наемам да дам един толеранс до през днешния ден вечерта, с цел да може въпреки всичко тези камиони да влязат в употреба. Днес се чака заплащане на община Варна, което ще създадем по-рано, с цел да им помогнем да си отстранят проблемите ", приключи Коцев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР