Кметът на Трън Цветислава Цветкова и областният управител Ирена Соколова

...
Кметът на Трън Цветислава Цветкова и областният управител Ирена Соколова
Коментари Харесай

Открит е паметник на Гюрга Пинджурова в родния й град Трън

Кметът на Трън Цветислава Цветкова и регионалният шеф Ирена Соколова прерязаха лентата на монумент на Гюрга Пинджурова, повдигнат в центъра на Трън. Бронзовата статуя е висока 1,80 м. Облечена в обичайната за района носия, именитата певица е полуседнала върху морена, държи начело ръцете си и като че ли пее.

На дясното рамо на Мама Гуга е кацнала гугутка. Птицата символизира едно от най-популярните осъществявания на Гюрга - " Гугутка гука в усои ". С бронзови букви са изписани няколко прощални думи на певицата, казани на трънски акцент " Айде да попоемо ". В края на дните си мама Гуга поискала да бъде изпратена " в другия свят " с ария.

Паметникът е построен със средства от бюджета на община Трън. Автор на композицията е скулпторът Спас Киричев.

" С този миг засвидетелстваме своето почитание и любов към неповторимата Гюрга Пинджурова. Трънският славей изпя най-красивите си песни тук, в Трънско. И в този момент през май, когато славеите пеят по този начин красиво, тя се завърна в родното гнездо ", съобщи кметът на пограничната община Цветислава Цветкова.

Ирена Соколова поздрави трънчани за умеенето им да съхраняват традициите.

След формалното отриване на паметника стартира петото издание на празника " Да запеем песните на Гюрга ". В него вземат участие 490 реализатори от пет области в страната.

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР