Кметът на Свищов Генчо Генчев проведе среща със заместник-министъра на

...
Кметът на Свищов Генчо Генчев проведе среща със заместник-министъра на
Коментари Харесай

Зам.-министърът на културата и кметът на Свищов обсъждаха статута на историческата местност Паметниците

Кметът на Свищов Генчо Генчев организира среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, по отношение на стъпките, които общината е подхванала за развиването на местността Паметниците. Градоначалникът срещна зам.-министър Гешева, че преди по-малко от година Общината е подхванала ограничения за установяване границите на територията на историческата околност и отделянето и от античния град Нове.

Тази тежка процедура, за установяване на границите и статута на местността, и придобиването ѝ за стопанисване от Общината, не е водена досега от нито едно управлението на община Свищов. Генчев посочи, че процедурата е комплицирана, защото статутът на местността е разбъркан – по едно и също време е държавна благосъстоятелност, исторически резерват и горска територия. По тази причина попада и в Министерство на земеделието, и в Агенция по горите, и към Министерство на културата. Процедурата за придобиване на местността Паметниците е единствената опция на пред Общината да кандидатства за безплатна финансова помощ, посредством разнообразни финансови принадлежности и да трансформира историческата околност в място отговарящо на значимостта му. Към момента Общината не може да влага съществени финансови запаси в местността, тъй като тя не е предоставена за стопанисване и ръководство.

По време на диалога стана ясно, че все още първият стадий от комплицираната процедура е минал, чака се да бъде подписан протокол от министъра на културата, с който да бъдат избрани действителните граници на историческия резерват. Предстои Министерството на земеделието да извади горският фонд, след което Министерство на културата да предприеме нужните дейности за предаване, посредством Областния шеф и Министерски съвет, за стопанисване и ръководство на община Свищов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР