Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриващото събитие по

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриващото събитие по
Коментари Харесай

Кметът на София дискутира медийната грамотност и фалшивите новини с 9-класници в 30-о училище

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва на откриващото събитие по плана Медийната просветеност като щит против подправените вести, дезинформацията и пропагандата по стратегия Еразъм + на Европейската комисия в влиятелното столично 30-о учебно заведение.

Освен че приказва за заплахата от подправените вести, изключително във връзка с здравето, а точно тематиките, свързани с него съставляват над 60% от размера на фейковете в световната мрежа и този % ескалира за 2-те години на международна коронавирусна пандемия, тя описа и за личния си опит по тематиката.

Цитира преживелица от предходната вечер с 2 тв репортажа в една емисия за „ нещо, което се случва в софийското метро”, като в първия е въведен съспенс със снимане на пожарни и коли за спешна помощ, а във второто включване се схваща, че казусът не е в метрото, а е покрай него. Водещият приключва с „ благодаря за подправената новина” към сътрудника си.



Фандъкова призна, че е от тези 96% от хората, на които им се е случвало да се заловен на подправени вести в области отвън нейната професионална реализация и постоянно ревизира не 2, а най-малко 5 източника на информация, като наложително търси освен удостоверение на своята позиция, само че и противоположното виждане.

„ Всеки може да ви открадне смарт телефона с всички мрежи и информации в него, само че никой не може да ви открадне знанието, което е в главите ви”, приключи от своя страна обръщението си към присъстващите 9-класници началникът на Столичното ръководство на образованието Ваня Кастрева.

В полемиката, с изключение на представителките на държавната и локалната власт, проведена от Сдружение Екопрограма, участваха също психолози, представители на цивилен наставнически организации, включиха се и учителите от 30-о учебно заведение, които преподават медийна просветеност на младежите.

Наталия Каменова

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР