Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага общината да похарчи парите

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага общината да похарчи парите
Коментари Харесай

Парите от продажбата на "Общинска банка" да отидат за ремонти и детски градини, иска кметът на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага общината да похарчи парите от приватизацията на мажоритарния дял в " Общинска банка " (46 млн. лева) за създаване на нови учебни заведения, детски градини, площадки, облагородяване на зелени площи и поправки на улици, а минимум пари (800 хиляди лева) да се отделят за електронното ръководство и нови технологии.

Фандъкова е отправила предлагането си през днешния ден пред Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ), оповестяват от пресцентъра на общината. Фондът дава отговор за разпределението на парите от приватизации и се ръководи от зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, като в борда влизат и общински съветници.

Процедурата, с която общината продаде 67.6% от " Общинска банка " продължи съвсем 7 месеца, като завърши при започване на тази година. Акциите бяха купени от записаното в Лихтенщайн сдружение " Новито опортюнитис " за 46 млн. лв., което само подаде оферта. Впоследствие от бързата инспекция на Българската национална банка се разбра, че парите са дадени от притежателя на " Инса ойл " Георги Самуилов.

Най-голяма част от парите - 26% или 12 млн. лв., Фандъкова предлага да бъдат дадени за " зелената система на града ", като също така с тях да бъдат построени и нови детски площадки във всички региони на столицата. Инвестициите в обучение да се 10 млн. лв., като парите да отидат за поправки и изграждане на нови детски градини и учебни заведения, предлага още кметът на София.
За поправки и създаване на нови улици Фандъкова предлага да бъдат отделени 9.2 млн. лв., което е 20% от парите от продажбатана акциите. Двойно по-малко - 5.6 млн. лв., Фандъкова предлага да се отделят за " вложения в опазването на здравето ".С парите се планува и общината да финансира други свои дълго чакани планове. Така за превръщането на някогашната топлоцентрала на Националния замък на културата в пространство за събития може да се отделят 5.4 млн. лв.. Друго предложение на кметът е пари от продажбата на " Общинска банка " да се отделят за бъдещия ремонт на площад " Света Неделя ".

Социалните действия на общината да получат 1.8 млн.лева, а с 800 хиляди лв. да бъдат дадени за плановете за нови спортни зали в 6 квартала на София. Толкова пари Кметът на София желае да бъдат отделени

800 хиляди лв. са планувани и за развиване на нови технологии и системи в региона на електронното ръководство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР