Кметът на София Йорданка Фандъкова покани достойната българка Билгюл Харунова

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова покани достойната българка Билгюл Харунова
Коментари Харесай

Фандъкова покани Билгюл Харунова на стаж в общинска АГ болница

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложения достойната българка Билгюл Харунова да изкара стаж като акушерка в една от двете общински АГ лечебни заведения - “Шейново” или “Света София”.

Фандъкова насочи поканата персонално - през днешния ден тя се срещна с 21-годишното момиче, отличено в самодейността на “24 часа” “Достойните българи”. През март 2021 година Билгюл оказва помощ на потърпевшите при тежката злополука сред рейс и камион край Козаревец. Макар че при конфликта самата Билгюл е ранена, тя съумява да се измъкне. После бързо се връща, с цел да вади други потърпевши от смазания рейс. При жестоката злополука на място умират двамата водачи и един от пасажерите, само че смелата Билгюл съумява да избави две девойки.

Тя трябваше да получи оценката си от Фандъкова на специфичната гала в края на януари дружно с останалите герои. Но минути преди този момент дава позитивен тест за коронавирус и би трябвало да се върне във Велико Търново. Там учи за акушерка във филиала на МУ - Варна.

Въпреки че не съумя персонално да я поздрави на сцената, още тогава Фандъкова предложения бъдещата акушерка да избере една от двете общински АГ лечебни заведения за стажа си. А обещанието си безусловно да се срещнат персонално съблюдава през днешния ден, когато я посрещна в кабинета си. Оказа се обаче, че Билгюл е избрала да стажува от септември в столична частна болница. Остава ѝ последният учебен срок.

През март 2021 година Билгюл оказва помощ на потърпевшите при тежката злополука сред рейс и камион край Козаревец. Самата тя е ранена при случая, само че все пак съумява да помогне на още две девойки да се измъкнат от смазания рейс

“Поканата остава отворена. Винаги можеш да ми се обадиш, в случай че промениш решението си”, сподели ѝ Фандъкова. Двете ще се видят още веднъж наесен, когато момичето се реалокира в София и вземе дефинитивно решение.

“Искам да те поздравя с премията, която нямах опция да ти връча персонално, и да ти благодаря за всичко, което правиш! Надявам се, че родителите ти се гордеят с теб!”, обърна се Фандъкова към Билгюл.

Момичето описа, че постоянно е желала да учи нещо, обвързвано с медицина. Един диалог с доцент Димитрова - шеф на филиала на варненския Медицински университет в Търново, я спечелил за акушерството. “Докато разговаряхме, тя ми показваше и фотоси, свързани със специалността. Тогава усетих нещо от вътрешната страна и по този начин взех решението”, описа момичето от омуртагското село Плъстина. Баща ѝ е водач на камион, а майка ѝ - готвачка. Има по-малък брат, който е в чужбина.

Билгюл към този момент е била част от екип при естествено раждане, участвала е и на секцио. Усетила е какво значи да държиш в ръцете си нов живот.

Признава, че акушерството е сложна компетентност, само че носи голямо задоволство.

Знае обаче какво е и да помагаш на първа линия - била е доброволка в коронавирус поделение на търновската болница. Взела решението сама. Родителите ѝ първо се тормозили, само че след това татко ѝ почел и подкрепил нейното решение, тъй като тя ще работи тази специалност. “Тогава не се разболях от ковид, само че се случи тъкмо преди церемонията, а нямах никакви признаци. Много желаех да видя всички други, отличени като “Достойни българи”, показа Билгюл, а кметът ѝ описа за вълнуващата срещата със “супергерои”.

На въпроса на Фандъкова ще търси ли и тя като доста млади мадици реализация в чужбина, Билгюл бе безапелационна: “Ще остана тук. В чужбина става единствено за отмора, не и за друго”. Ниското възнаграждение в България е причина сътрудниците ѝ да отпътуват, признава обаче младата медичка.

Още не е проучила въпроса, само че сътрудници споделили, че е допустимо даже наложителният стаж тук да не се заплаща.

Въпреки това тя мечтае да продължи да учи и да стане доктор. Справя се сама - не желае родителите ѝ да я устоят, тъй като сега фамилията има съществени разноски поради здравословен проблем на майка ѝ.

Няма доста свободно време, само че обича с другари да върви в планината: “Спокойствието там ме влече”. Занимава се и с благотворителни дела, последно на 29 декември зарадвала с лакомства деца и младежи от 6 центъра от фамилен вид в Търново.
А името ѝ значи “опознай розата”.

“Красива си като цвете. От сърце ти искам благополучие, другото ще го постигнеш сама, тъй като си мощна и упорита. Нека всичко, което правиш, ти носи благополучие!”, сподели ѝ Фандъкова. Срещата приключи с прегръдка и заричане, че няма да е последна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР