Кметът на Шумен Любомир Христов ще предложи на заседание на

...
Кметът на Шумен Любомир Христов ще предложи на заседание на
Коментари Харесай

Предлагат да се постави камера за скорост на кръговото кръстовище в Шумен, където загина жена


Кметът на Шумен Любомир Христов ще предложи на съвещание на общинската Комисия по сигурност на придвижването през идната седмица в региона на кръговото кръстовище на бул. „ Симеон Велики “ да се сложи стационарна камера, с която да се управлява скоростта на придвижване, съобщи градоначалникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Искането ще бъде направено поради тежката злополука на 28 септември вечерта на кръстовището, при която почина 22-годишната Светомира Станчева, откакто ръководената от нея лека кола бе ударена от движещ се с висока скорост автомобил, зад кормилото на който бе 18-годишният Жечко Кюркчиев.

Той е обвинен за причиняването на тежкото пътно произшествие, вследствие на което Станчева умря, а друга жена бе настанена в болничното заведение със междинна телесна щета.

За ограничение на скоростта и пътните катастрофи в региона на кръговото кръстовище се разискват и благоприятни условия да се създадат предупредителни линии с релефна багра, както и да се сложи спомагателна светлинна сигнализация. „ Ще търсим разновидности да облекчим малко придвижването в региона на кръговото кръстовище, само че специалистите ще решат “, сподели Христов. 

" Констатацията на чиновници на полицията е, че това не е натоварено кръгово кръстовище, там няма тежки пътни катастрофи. Откакто е в употреба, злополуките са девет, на кръговото кръстовище на Руски монумент са доста повече “, означи Христов. 

Той напомни, че " когато стартира проектирането на двете кръгови кръстовища на булеварда, които са подаяние, извикахме експерти, проектанти. Казаха, че дава отговор на всички условия и го построиха, а ние сме се доверили напълно на тях ". Ако би трябвало, ще ги извикам да защитят това, което са проектирали, добави Христов. 

Кръговото кръстовище в Шумен, където при злополука почина млада жена, не дава отговор на нормите, съгласно публикувано през днешния ден експертно мнение на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП). Според него „ в обсъжданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия “.

„ Каним представителите на общинската Комисия по пътна сигурност, както и кмета на общината на 12 октомври 2022 година на мястото на случая, с цел да разбираем съответните проблеми и дефицити в организацията на придвижването. Считаме, че най-важното е да се поучим от грешките си, и по тази причина показваме своята подготвеност да споделим опита на нашите специалисти с представителите на община Шумен, които имат отговорност към сигурността на придвижването в града “, се споделя още в експертното мнение. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР