Кметът на Общината д-р Цветан Ценков приветства участниците в събитието,

...
Кметът на Общината д-р Цветан Ценков приветства участниците в събитието,
Коментари Харесай

Новият подход в регионалното и трансграничното сътрудничество бе представен на форум във Видин

Кметът на Общината доктор Цветан Ценков приветства участниците в събитието, което се организира довечера в залата на Общинския съвет.

Инициативата за образуване на форума на тематика „ Новият метод в районното и трансграничното развиване 2021-2027 година “ – показване и разискване на принадлежности за поддръжка през програмен интервал 2021-2027 година е на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Участие в него взеха Ангелина Бонева, основен шеф на Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ в МРРБ; Десислава Георгиева, шеф на Дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ в Министерство на регионалното развитие и арх. Дима Лекова, шеф на Дирекция „ Жилищна политика “ в Министерство на регионалното развитие. Сред присъстващите на събитието бяха народните представители Петър Миланов и Иво Атанасов, заместник-кметовете на Община Видин Десислава Тодорова и Цветомира Илиева, заместител регионалният шеф Анелия Влаховска, кметове на общини от област Видин, представители на бизнеса и на неправителствени организации.

Д-р Ценков поздрави Министерство на регионалното развитие за самодейността да събере дружно всички заинтригувани страни и да им показа философията на това, което ще се случи през програмния интервал 2021 – 2027 година в областта на районното и трансграничното съдействие. През предишния програмен интервал Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ даде голям подтик в развиването на Видинския край, а Министерството на районното развиване и благоустройството се утвърди като извънредно важен сътрудник за Община Видин, съобщи кметът. „ Има доста значими неща, които ни предстоят през новия програмен интервал – те касаят просветителната инфраструктурата, опазването на здравето, развиването на туризма, културно-историческото завещание, инфраструктурата “, акцентира той. И добави, че редом с подготовката за кандидатстване по Програмата за развиване на районите 2021 – 2027 година, Общината е подхванала и съответни стъпки за основаване на партньорство с Окръг Долж и Община Крайова (Румъния) за осъществяване на взаимни трансгранични планове.

Главният шеф на Групово дело „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ в Министерство на регионалното развитие Ангелина Бонева благодари на кмета на Видин за семейството на днешната среща. „ Добрата взаимна работа на централната, локалната и законодателната власт ще продължи – както сподели и министър Гроздан Караджов преди няколко седмици, когато бяхме още веднъж във Видин. За Министерството на районното развиване и благоустройството Видин и Северозападът като цяло са значим приоритет. И това все по-силно ще се усеща през идващите месеци “, сподели Бонева.

По време на форума бе припомнено, че Видин е измежду десетте града, които попадат в Приоритет 1 на Програмата за развиване на районите 2021 – 2027 година (ПРР), който е с общ бюджет над 1 милиарда лева В Северозападния район градовете Видин и Плевен са избрани за центрове на напредък, като за тях са заделени над 215 млн. лева от този бюджет.

На срещата представителите на Министерство на регионалното развитие срещнаха присъстващите с настояща информация по отношение на подготовката за новия програмен интервал и целите на ПРР 2021-2027 година Представени бяха също районният метод при подбора и финансирането на предпочитани вложения по места, както и спомагателните благоприятни условия за поддръжка на районното развиване, които ще дават стратегиите за трансгранично съдействие. Дадени бяха също по този начин уточнения по отношение на обсега и поддръжката по Националния проект за възобновяване и резистентност в подтекста на реализиране на уравновесеното и стабилно развиване на районите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР