Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков връчи днес договорите

...
Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков връчи днес договорите
Коментари Харесай

Над 90 души започват работа по Регионалната програма за заетост в Община Видин

Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков връчи през днешния ден договорите на новоназначените.

На събитието, което се организира в залата на Общинския съвет, участваха заместник-кметът Борислава Борисова и шефът на Общинско дружество „ Социални действия “ Лиляна Косовска.

Връчването на договорите на над 90 души е следващо доказателство, че Община Видин води дейна обществена политика и една от главните цели на тази политика е точно облекчаване на потребностите на хората от работа, акцентира видинският кмет. Д-р Ценков съобщи още, че напъните на общинското управление са ориентирани и към обезпечаване на благоприятни условия за трайна претовареност на безработните поданици на Общината. Той подсети, че следва до края на тази година да стартират да действат две нови предприятия, едното от които е в областта на селското стопанство, а другото – на машиностроенето. И изрази вяра, че в тях част от хората, събрали се през днешния ден в залата на Общински съвет, ще намерят непрекъсната работа.

Кметът на Видин уточни, че постоянно беседва с евентуални вложители, като в последните седмици тези срещи са зачестили доста, което е доказателство за засилващия се интерес към Видин. Един от въпросите, който обаче задават вложителите, е по отношение на свободната работна ръка в района. Затова Общината е подхванала стъпки за основаване на център за подготовка и преквалификация на фрагменти, като концепцията е той да бъде изработен в съдействие сред общинската администрация, бизнеса и професионалните учебни заведения. „ Целта е в този център безработните от Община Видин да получават съответни умения, защото евентуалните вложители слагат въпроса за съществуването на квалифицирана работна ръка “, сподели кметът.

Работа стартират общо 91 души, които са представители на целевите групи по Регионалната стратегия за претовареност за 2022 година: безработни младежи до 29 години, с подгрупа младежи до 25 години, които нито се образоват, нито са заети; дълготрайно безработни лица; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална подготовка и дефицит на основни компетентности, включително безработни с ниско образование; хора с увреждания; лица отвън работната мощ, искащи да работят. Осигурената претовареност е за период от шест месеца, на 8-часов работен ден. 78 от новоназначените ще подкрепят активността на общински предприятия, на петнадесет детски градини и филиали на детски градини и на четири учебни заведения в град Видин, както и ще се грижат за по-добрия образ на обитаемоте места в Общината. За град Дунавци и селата с население над 1000 души се дават по двама служащи, а за по-малките села – по един. Така Община Видин дава отговор и на желанието на кметовете и кметските наместници да им бъдат предоставени чиновници за косене на трева, поддържане на гробищни паркове и други нужни действия. Тази година Регионалната стратегия за претовареност дава опция за присъединяване на компании от частния бранш. Партньори на Община Видин са четири компании, в които работа стартират още 13 души.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР