Кметът на община „Родопи” ще сезира Европейската комисия и Европейската

...
Кметът на община „Родопи” ще сезира Европейската комисия и Европейската
Коментари Харесай

Община „Родопи” сезира Европа заради кариерите в Белащица, кметът уличи фирмата в лъжа


Кметът на община „ Родопи” ще сезира Европейската комисия и Европейската организация за околна среда поради казуса с кариерите над село Белащица. Това заяви Павел Михайлов по време на среща с представители на ИК „ Стоп на кариерите в Белащица”.

„ Като страна-член на Съюза ще сигнализираме способената организация с гледище за отговор каква би трябвало да бъде политиката във връзка с каменната кариера над село Белащица и по какъв начин да бъдат предпазени здравето и ползите на хората”, разяснява Михайлов.

Кметът Павел Михайлов, дружно с представители на инициативния комитет на среща в Министерството на енергетиката на следващия ден ще изискат преустановяване и невъзобновяване на всякаква активност на територията на кариерите над Белащица.

„ Имаме безапелационни учредения да желаяме това. Трите кариери – две на „ Европейки пътища” и една на „ Холсим кариерни материали” попадат в санитарно –охранителната зона на двата каптирани естествени извора „ Калоян дере 1” и „ Калоян дере 2”. Общината планува създаване на план за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица. Така ще се реши казусът с безводието през летните месеци”, съобщи по време на срещата кметът.

Павел Михайлов и представителите на ИК разискаха причините срещу реализацията на нови капиталови планове на двата концесионера. Кариерите над село Белащица се експолатират от началото на 70-те години на предишния век. Концесиите на „ Холсим кариерни материали” и „ Европейки пътища” към този момент са изтекли. Кметът означи, че съгласно закона срокът на есплатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години. Присъстващите се сплотиха, че няма да позволен още веднъж хората да се сблъскат с проблемите с високото равнище на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и звук и това да се отразява на тяхното здраве и здравето на децата им.

Михайлов опроверга и изказване на Маргарита Попиванова- изпълнителен шеф на „ Европейски пътища”, че концесионерът е построил околовръстния път на село Белащица.

„ Това безусловно не дава отговор на истината. Трасето е построено през 2005 година от община „ Родопи”. Целта е била тежкотоварните коли, пренасящи каменния рандеман от кариерите да заобикалят Белащица. Сега този проблем още веднъж е на дневен ред, защото селото е повишено двойно и придвижването на камионите минава съвсем през центъра му”, разяснява Павел Михайлов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР