Кметът на община Родопи Павел Михайлов се обяви против всички

...
Кметът на община Родопи Павел Михайлов се обяви против всички
Коментари Харесай

Община „Родопи“ каза категорично „Не“ на кариера в землището на Първенец

Кметът на община „ Родопи ” Павел Михайлов се разгласи срещу всички капиталови планове за създаване на кариера за рандеман на пясъци и дребни чакъли на територията на село Първенец. Официалната му позиция беше подкрепена с обща декларация, подписана от общинските съветници на постоянно съвещание на Общински съвет „ Родопи “.
Прочетете още
Повод е постъпило писмо до кмета на общината от ръководителя на ИК “ НЕ на кариера за рандеман на пясъци дребни чакъли „ Иванчовата чука “ в землището на село Първенец “ с молба за изложение на позиция посредством предложение на Общински съвет „ Родопи “ на проекторешение и декларация. Инвестиционното желание е на компания " Толи " ЕООД, която желае да добива пясъци и дребни чакъли край Първенец. Вече няколко години вложителят не се отхвърля от желанието си, макар недоволството на локалните поданици.

„ За хората от Първенец построяването на кариера крие редица опасности, а най-често задаваните въпроси са свързани с риск за здравето. За следващ път декларирам безапелационната си позиция, че действия по рандеман на инертни материали ще повлияят отрицателно върху поминъка на популацията, ще отхвърлен вложители и ще попречат на развиването на общината за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и като аграрни регион. Освен това в концесионната повърхност попадат общински парцели, както и частни парцели с трайни насаждения “, разяснява Михайлов.

Инвестиционното желание на компанията е да построи кариера за рандеман на пясъци и дребни чакъли в концесионна повърхност " Иванова чука " върху терен от 210 дка. Разрешение за изследване на зоната има издадено още през 2011 година, а от няколко години притежателят на компанията упорства за отдаване на концесия за кариера за рандеман на пясък и трошляк със период от 35 години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР