Кметът на община Родопи“ Павел Михайлов бе приет от Негово

...
Кметът на община Родопи“ Павел Михайлов бе приет от Негово
Коментари Харесай

Павел Михайлов и митрополит Николай обсъдиха мерки за възстановяване на храм „Св.Св. Константин и Елена“ в Първенец


Кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов бе признат от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в Светата митрополия в Пловдив.

Повод за аудиенцията беше казусът със застрашения от сриване храм „ Св. Св. Константин и Елена “ в село Първенец.

В началото на срещата при митрополит Николай кметът Павел Михайлов изрече дълбоката си респект към Православната черква и опората, която има в нея.

„ Българската православна черква е древен поддръжник на устоите на народа. Днес със синовно поклонение ви апелирам за благословия за възобновяване и запазване на храм „ Св. Св. Константин и Елена “ в село Първенец “, сподели по време на диалога кметът Павел Михайлов.

Негово Високопреосвещенство акцентира духовното значение на църквата във всяко едно обитаемо място и даде своята благословия, че ще се погрижи ремонтът на този храм да се случи.

По самодейност на кмета на община „ Родопи “ ще стартира дарителска акция и ще бъде открита банкова сметка за набиране на средства за ремонта.

Очаква се началото на възстановителните действия да стартират незабавно след Великден следващата година. Дотогава община „ Родопи “ приготви плана за реституция на храма.

Строежът на храм " Св.св. Константин и Елена ” е стартират през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 година църквата е осветена от Пловдивския митрополит Панарет.

146 години по-късно положението на постройката е плачевно. Дървената покривна структура е прогнила и има заплаха да се срути всеки миг. Опасни са и подпорните колони, които също тук-там са разрушени. Мястото не е безвредно за хората, по тази причина от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е изработен никакъв ремонт и ситуацията единствено се утежнява.

В знак на благодарност и почитание кметът Павел Михайлов сервира алегоричен подарък и изрече благодарности за общата благородна цел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР