Кметът на Община Плевен Георг Спартански отчете на днешната редовна

...
Кметът на Община Плевен Георг Спартански отчете на днешната редовна
Коментари Харесай

Кметът на Плевен отчете първата година от сегашния си мандат

Кметът на Община Плевен Георг Спартански регистрира на днешната постоянна сесия първата година от мандат 2019 – 2023 год. Той акцентира, че миналата 2020-а беше белязана от пандемията от COVID-19, която сложи света, страната и общините в изключителна обстановка с неподходящо отражение върху всички сфери на публичния живот.
Въведените ограничавания понижиха опцията за осъществяване на доста от плануваните действия и доведоха до обилни непредвидени разноски за осъществяване на предоставените от централните управляващи задания по обезпечаване на защитни средства, стерилизация, обзавеждане и съоръжение. Въпреки наложените противоепидемични ограничения, лимитираните запаси и нуждата от прецизно осъществяване на несвойствени задания през 2020 год. администрацията на Община Плевен обезпечи непрекъснатост на осъществяване на предоставените функционалности и извърши забележителен размер от действия за реализиране на задачите, визирани в Програмата за ръководство за мандат 2019 - 2023 год., като основен акцент бяха напъните за ограничение вредите от епидемията за жителите на общината.
Управлението на обществените финанси се осъществяваше при съблюдаване на правилата за успеваемост, резултатност и изгодност, както и при практикуване на прецизен прелиминарен надзор за вдишване на финансови отговорности и осъществяване на разноски в сходство с използваното законодателство. Благодарение на това бяха реализирани положителни финансови индикатори, макар че приходите на Община Плевен през 2020 год. са с 3 323 297 лева по-малко спрямо 2019 год. Администрацията постави старания за обезпечаване на непрекъснати и прогнозируеми доходи за общинския бюджет посредством повишение на настоящата събираемост на локалните налози и такси, събираемост на недобора и повишение на данъчната просвета на задължените лица. Поради пандемията равнището на приходите спадна и в края на финансовата година са регистрирани 1 762 000 лева по-малко в Дирекция „ Приходи от локални налози и такси “ спрямо 2019 год.
Изпълнението на проекта за доходи за 2020 год. е, както следва:
-Данък върху недвижимите парцели – 98 %;
-Данък върху транспортните средства – 96 %;
-Такса за битови боклуци – 92 %;
-Данък при възмездно придобиване на имущества и налог върху даренията – 75 %.
През 2020 год. се регистрира понижаване броя на глобите за неспазване на данъчното законодателство.
След решение на Общински съвет - Плевен, през миналата година е признат финален счетоводен баланс, доклад за приходите и разноските и отчет за активността на ликвидатора на „ Дентален център I- Плевен “ ЕООД/в ликвидация/ и е обещано единодушие за изтриване на Дружеството от Търговски указател при Агенция по вписванията. Наемателите на обекти - общинска благосъстоятелност, прекратили работа поради пандемията от COV1D-19, бяха освободени с решения на Общинския съвет напълно от отговорностите за наемни вноски.
Продължават напъните и в посока развиване и рационализация на всеобщия градски превоз и транспортната инфраструктура. По реализацията на план „ Развитие на интегриран градски превоз на Плевен “ през 2020 год. е изпълнена доставка на преносим състав - 14 нископодови тролейбуса без спомагателен мотор, на профилирана сервизна машина за ремонт на контактната мрежа и влекач, създадена е електронна система за таксуване на пасажери.
През 2020 год. е осъществено изследване и планиране на улица до бл. 317 в жк „ Дружба “, като е направен капиталов план по всички елементи. Подобрено е положението на част от общинската пътна мрежа за общо 400 000 лева.; осъществен е главен ремонт на ул. „ Лозенка “ в гр. Плевен; осъществени са настоящи поправки в града и по най-натоварените улици във всички села без независим бюджет общо за 1 487 395 лева
Окончателен план на Общ организационен проект на гр. Плевен беше направен и утвърден с решение на Общинския съвет през 2020 год. След публикуването му в „ Държавен вестник “, проектът влезе в действие на 10.12.2020 год.
С реализирането на обекта „ Основен ремонт на площад „ Свободата “ и пешеходна зона на ул. „ Васил Левски “ от пл. „ Свободата “ до пл. „ Стефан Стамболов “ - гр. Плевен “ е обезпечено стабилно пространствено развиване на построения градски център с усъвършенствано качество на живот и нова обществена среда. Допълнен и надграден е планът за възобновяване и рационализация на физическата среда посредством реорганизация на централната пешеходна зона.
Освен осъществените настоящи поправки на здания и уреди, благосъстоятелност на Община Плевен, са подадени документи за финансиране по Проект „ Красива България “ от Министерство на труда и обществената политика на главен ремонт на електроинсталация и перален блок на детска ясла „ Чайка “ гр. Плевен и за спортна зала „ Спартак “. За залата по битка има направен план и ще се търси опция за финансиране. Изготвен е и капиталов план за ремонт на отоплителната и вентилационната съоръжения на зала „ Катя Попова “.
Дейността по цялостна реорганизация на цялата система за улично осветяване в Плевен стартира компанията реализатор на плана „ Улично осветяване “ ЕАД - гр. София. Тя завоюва извършената от Община Плевен социална поръчка на стойност 5 197 908 лева /без ДДС/, срокът за осъществяване на дейностите е 240 календарни дни. Пълната реконструкцияна системата за улично осветяване в град Плевен планува и доставка и монтаж на 7 318 енергоспестяващи светодиодни осветителни тела.
 Георг Спартански описа на младежи от ДФСГ „ Интелект ” за връзките с партньорските градове Георг Спартански описа на младежи от ДФСГ „ Интелект ” за връзките с партньорските градове
По покана на шефа на ДФСГ „ Интелект ” Емил Райков кметът Георг Спартански беше посетител на гимназията в Световния ден на по...
Изготвена е Дългосрочна стратегия за енергийна успеваемост на Община Плевен за интервала 2021 - 2030 год., както и Краткосрочна стратегия за дейно потребление на сила от възобновими енергийни източници за интервала 2021 - 2023 год.
Община Плевен продължи работата и по план „ Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия “. През 2020 год. са приключени и въведени в употреба:
-За обект с. Ясен: водопроводна мрежа - 8,885.39 м, сградни водопроводни отклонения - 527 бр., канализационна мрежа 13 432.50 м, сградни канализационни отклонения - 860 бр.; напорен колектор 4 571.60 м и спешен колектор 719.68 м;
-За обект с. Буковлък: канализационна мрежа 10 417.73 м, сградни канализационни отклонения 500 броя; водопроводна мрежа 11246,30 м и 598 сградни водопроводни отклонения.
Допълнителни задания бяха сложени през 2020 година и пред Дирекция „ Обществен ред и сигурност “ - с изключение на обезпечаване на добър публичен ред, изразяващ се в съблюдаване на общинските наредби и защита на общинското имущество, чиновниците трябваше да наблюдават и за съблюдаване на обвързваните с епидемиологичната конюнктура разпореждания. След извършена работна среща с Директора на ОД на Министерство на вътрешните работи – Плевен, се сътвориха смесени екипи - служител на реда и контрольор, които осъществяваха профилактика и надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Извършваха се инспекции на търговски обекти, питейни заведения, публичен превоз, по улиците, в паркове и градини. Ефективността от тези смесени екипи е безспорна и те ще продължат да действат. От чиновниците от звено „ Видеонаблюдение “ са установени и вписани в „ Дневник за предаване на сигнали към съответните институции “ 254 бр. сигнала, от които подадени на Министерство на вътрешните работи - 25 бр.; на Общински патрул „ Мобилна група “ - 162 бр.; на Общински инспекторат - 63 бр. Изготвени са 33 бр. видеозаписи по искане на Министерство на вътрешните работи, Съд, Прокуратура и други
 Ето кои са целите в новия бюджет на Плевен Ето кои са целите в новия бюджет на Плевен
Като закостенял и разчетен на база предстоящи действителни доходи дефинира плана за Бюджет`2021 кметът Георг Спартански. Общественото обс...
Във връзка с оповестените на национално равнище противоепидемични ограничения в избрани интервали беше спирано визитата в детски и образователни заведения, клубове по ползи, клубове на пенсионери, на хора с увреждания и други През м. март в община Плевен беше образуван доброволчески екип по обезпечаване на хранителни артикули и медикаменти на карантинирани лица, който след това продължи активността си по план „ Патронажна грижа “ - Компонент 3. Целева група на плана са наранени от пандемията - карантинирани и лица над 65 години в неспособност за самообслужване, на които се дава подготвена храна, хранителни артикули и медикаменти по домовете. Към 31.12.2020 год. по Компонент 3 са обхванати 777 лица. Както всяка година през зимния сезон, в края на 2020 год. Община Плевен сътвори организация за краткотрайно и безплатно настаняване на бездомни лица, за които е налице действителна заплаха за живота и здравето в резултат на неприятни метеорологични условия и ниски температури през зимата.През 2020 година продължи активността по възобновяване на материално- техническата база в образователните заведения. По план „ Подобряване на изискванията за даване на съвременни просветителни услуги “ са актуализирани девет обекта от просветителната инфраструктура: НУ „ Христо Ботев “ и ОУ „ Климент Охридски “; детските градини: ЦДГ 12 „ Ралица “; ЦДГ 2 „ Юнско въстание “; ЦДГ 8 „ Щурче “; ЦДГ 20 „ Калина “; СДГ 11 „ Теменуга “; ОДЗ 18 „ Дружба “ и Детска ясла „ Гергана “.
Пандемията се отрази и на осъществяването на заложените в Културния календар прояви - от плануваните 23 обичайни събития са осъществени единствено 11, защото не беше възможно събиране на аудитория. От плануваните 7 фестивала, интернационален пленер по живопис и национални състезания, поради епидемиологичната конюнктура бяха проведени и извършени Десетото интернационално биенале на дребните форми, Международният куклен фестивал „ Шарено петле “ и ЕСЕН джаз фест, който събра към 3 000 гости в 4 концертни вечери.
В Дирекция „ Гражданска регистрация и обредни действия “ през 2020 год. са формирани актове на родените в гр. Плевен 2 243 деца (със 102 по-малко от 2019 год.), подписани са 400 цивилен брака (с 80 по-малко от 2019 год.), умрелите са 2 434 (с 325 повече от 2019 год.).
В осъществяване на условията на Закона за районното развиване стартира създаването на План за интегрирано развиване на Община Плевен (ПИРО) за интервала 2021-2027 год., който дефинира главните цели в развиването на Общината в идващия седемгодишен програмен интервал и е главен документ, който дефинира планови хрумвания за финансиране с европейски средства, средства от общинския бюджет и други източници. През 2020 год. се организира изследване измежду жителите на община Плевен като значима стъпка за идентифицирането на най-съществените проблеми пред развиването на общината и обитаемоте места на нейна територия, капацитетите за развиване и оптималните ограничения за тяхното адресиране.
Кметът Спартански добави, че в осъществяване на Програмата за ръководство е траял поредно да се придържа към заявените правила на отговорно отношение към проблемите на Общината и жителите, честност, неприкритост, сърдечност и разговор с жителите при спазване върховенството на закона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР