Кметът на община Петрич Димитър Бръчков и кметът на община

...
Кметът на община Петрич Димитър Бръчков и кметът на община
Коментари Харесай

Кметът на Петрич Д. Бръчков: Предстои да се срещнем в работен формат общински власти от погранични региони на България и Република Северна Македония

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков и кметът на община Белица Радослав Ревански са вносители на предлагането в НСОРБ за провеждането на работна среща сред общинските управляващи от пограничните райони на България и Р Северна Македония по отношение на опциите за партньорство по Програмата за трансгранично съдействие България – Македония 2021 -2027г.

Подробностите са разисквани, одобрени и признати в спорен формат на съвещание на УС на НСОРБ, а това ще даде действителна опция през тази година да стартира приемането на първите планови оферти от пограничните общини. Конкретно общините от трансграничния район на областите Благоевград и Кюстендил ще могат да осъществят планове по Приоритет 1 „ По-зелен граничен район “.

Инвестициите по него са за построяването на зелени площи (зелени балкони, зелени стени, зелени покриви, атриуми, зелени настилки, зелени паркинги, зелени огради, шумови загради, за ръководство на водите и др.). Бюджетът на целта е над 5 млн. евро. По Приоритет 2 е планувано построяването на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепалото “ при Струмяни – Берово на стойност над 10 млн. евро.

В рамките на Приоритет 3 ще се осъществя Интегрирана териториална тактика, която цели повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система, възстановяване на бизнес средата и създаване на атрактивен, целогодишен туристически артикул, посредством взаимни интелигентни решения.

Основен принцип на бъдещата работа по Програмата ще бъде наложителното партньорство, както междудържавно, по този начин и вътрешно. НСОРБ счита за оправдано да се включи в напъните за поощряване на партньорствата сред локалните управляващи от двете страни, като провежда среща на общините, попадащи в обсега на Програмата.

Организирането на среща в този формат би асъдействало както за по-доброто осъществяване на програмата в интервала 2021-2027 година, по този начин и има капацитет да докара до основаване на нови партньорства и общи начинания, отвън финансираните по линия на трансграничното съдействие.

Освен това се вписва в декларираните цели от страна на държавните управления на двете прилежащи страни за взаимно партньорство. В срещата съгласно териториалния обсег на стратегия ще се включат представители на 23 общини от България и на 27 от Република Северна Македония.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР